onsdag 7 november 2012

Svenska Dagbladet och experterna

Det här blir det sista jag skriver här om USA-valet, det här är ju faktiskt en blogg om träning. Det är avgjort och rätt kandidat vann. Det var heller inte oväntat.

Det bästa är att vi som bor i Ohio slipper bombardemanget av spam och TV-reklam. Det har varit fullständigt olidligt. Jag har visserligen fått se Obama live, men det har knappast uppvägts av nackdelarna. Å andra sidan, när jag bodde i New York och Indiana var det nästa för tyst under valperioderna.

En annan fördel är att jag slipper läsa Svenska Dagbladets "expert"-panels oinitierade kommentarer. Det var elakt, och stämmer bara till två tredjedelar, Elizabeth Walentin är kompetent.

Svenskan har idag valt den värsta tänkbara bilden på presidenten, en med ett hånfullt leende. Därtill får vi av panelen (Frida Stranne är speciellt inkompetent) en rad felaktiga eller tveksamma påståenden: 
[Obama] "hade ett budskap som talade till folk i mitten, som målade upp Romney som extremt konservativ." 
Japp, det stämmer, men Romney beskrev sig själv som "severely conservative", så det var väl inte helt fel.
"Romney drev också en bra kampanj…" 
Den kommentaren är intressant att jämföra med republikanernas egna eftervalsanalyser. Det finns knappast någon som håller med, varken från extremhögern eller de fåtal moderata republikaner som finns kvar. Här är en oberoende tidig kommentar och här är en till. Men det kommer fler: de långa knivarnas tid har bara börjat. Min favorit är ändå den här, som publicerades den 2 november!
"…de allra flesta vet att utrikespolitiken inte påverkas så mycket av vem som är president." 
Jaså Frida Stranne, Du kommer alltså inte ihåg George Bush och Irakkriget? Ingen har ens föreslagit att Al Gore skulle ha kommit på tanken att starta ett krig med noll fakta.
"Vi kommer nog däremot få se en annan förhandlingsstrategi från Obama och det kan hända att ledande förhandlingsvilliga republikaner (exempelvis Chris Christie) kan få samman en gruppering som vill nå en samförståndslösning över partigränserna kring de svåra ekonomiska frågor man nu har att hantera."
Kommer governören i New Jersey, Chris Christie, att förhandla för Representanthuset? Nej, det kommer faktiskt inte att ske. Partierna i USA fungerar inte som i Sverige; det är respektive ledare i Kongressen som har den största makten. Det borde en forskare med amerikansk inriktning veta.
"Det bli svårt för honom, inte bara för att kongressen är fortfarande republikan…"
Nej, Kongressen är inte "republikan": Representanthuset är republikanskt men Senaten är Demokratisk.
"Att Romney förlorade både Virginia och Florida var oväntat för mig…"
För Dig, men inte för de som följt valrörelsen. Att Florida med en stor andel pensionärer skulle rösta på Paul Ryans pensionsförslag var ju fullständigt uteslutet. Det var knappast givet att Florida skulle gå till Obama, men det var absolut ingen överraskning.

Det finns alltså skäl till att Svenskan som jag kände den sen barnsben går i graven – tyvärr. Man måste hålla en högre kvalitet. Det räcker inte med att bara trycka allt som sägs. 
Hälsoblogg