lördag 15 december 2012

Kvantitet mot kvalitet

I den här artikeln av Jeff Gaudette diskuteras det nu urgamla problemet om kvalitet mot kvantitet: att springa mycket eller att springa lite men intensivt.

Författarens slutsats är att det gamla tänkandet från 1960-talet som utvecklades av Arthur Lydiard fortfarande gäller: bygg upp en bas genom hög träningsmängd. Metoden från 1980-talet där vetenskapliga metoder som mätningar av VO2 dominerade visade sig inte hålla i längden. Gaudette är till och med kritisk till Tabata-metoden och CrossFit Endurance.

Jag tror han har rätt om målet är att utveckla elitlöpare. Men för oss medelålders motionärer/elitmotionärer behövs crossträningen. Som jag skrivit tidigare, CrossFit Endurance mål har aldrig varit eliten utan att utveckla en allsidig styrka.

Beträffande Taba så fungerar det bäst i början. Jag har inte känt något behov av Tabata-löpintervaller på länge nu. Men det kändes utmärkt när jag började.

måndag 10 december 2012

Simfunktionär

Eftersom barnens simklubb (som alla andra antar jag) kräver att föräldrarna måste medverka vid hemmatävlingar med mer eller mindre intressanta funktionärsuppgifter: sälja kaffe, ta inträde, eller den mest intensiva uppgiften av alla, ta tid. Varje tävling kräver tjugo tidtagare per fyratimmarssession, trots att tidtagningen är automatisk. Skälet är att det ska finnas backup on något går fel. För att undvika det jobbet (det är inte kul i längden) har jag genomgått den officiella funktionärsutbildningen och är nu kvalificerad att döma under tävlingar. Enda nackdelen är jag kan få känna av grupptrycket att även hjälpa till vid tävlingar där mina barn inte medverkar.

Det blev en del diskvalificeringar idag, åtta stycken trots att jag jobbade på bana 4 och 5, dvs två av de snabbaste banorna (alla deltagare är seedade efter sin bästa tid och mittenbanorna 5 och 6 vid en 10 banorsbassäng som den idag är de snabbaste). Samtliga mina diskvalificerar rörde bröstsim, och alla var barn under 8 år. Det är inte så roligt att diska de små, men det är så de lär sig. Det måste vara samma regler för alla. Och alla simmar i flera grenar så diskas man i bröst kan man komma tillbaka i fristil (vilket inte betyder crawl, utan vad som helst, eller ryggsim där man får använda vilka ben eller armrörelser som helst bara man håller sig på rygg). Jag gillar det med simningen, de har ordning: en tävling för barn har samma precis samma grundstruktur beträffande regler, tidtagning, starter och domare som OS.

Den tredubbla tidtagningen ger en indikation hur viktig tidtagningen är. Ingen ska behöva simma om ett heat för att en klocka eller en sensor inte fungerat. Jag gratulerade en klubbkamrat som vann sitt heat och tävlingen, men det brydde han sig inte om. Han slog inte sitt PR, och kunde därmed inte höja sin nationella rankning.

Det som gör bröstsim så svårt är detaljerna. Reglera lyder, och jag har markerat i fetstil vad som är speciellt svårt:

407.2 Från första armtagets början efter start och efter varje vändning ska kroppen hållas i bröstläge. Det är inte tillåtet att rulla över i ryggläge vid något tillfälle. Från start och under hela loppet ska varje simtag bestå av ett armtag och ett bentag i den ordningen. Alla armrörelser ska vara liksidigaoch i samma horisontella plan utan avvikande rörelser. 
407.3 Händerna ska föras framåt tillsammans från bröstet i, under eller över vattnet. Armbågarna ska vara under vattenytan utom under sista simtaget före vändning och målgång. Händerna ska föras tillbaka i eller under vattenytan. Händerna får inte föras bakom höftlinjen utom under det förstasimtaget efter start och vändning. 
407.4 Under varje fullständigt simtag måste någon del av simmarens huvud bryta vattenytan. Huvudet måste bryta vattenytan innan händerna vänds inåt i den vidaste delen av andra simtaget. Alla benrörelser ska vara liksidiga och i samma horisontella plan utan avvikande rörelser. 
407.5 Fötterna måste vändas utåt i den drivande benrörelsen. Rörelser iform av saxspark, crawlspark eller nedåtgående fjärilskick är inte tillåtna, med undantag för vad som sägs i 407.1. Att bryta vattenytan med fötterna är tillåtet om det inte följs av en nedåtgående fjärilskick.

Detaljerna om en fjärilskick vid start och vändning kan man klara sig utan i början. Men simsättet sammantaget är det komplicerat och mitt eget bröstsim skulle troligen inte godkännas. Det är ytterligare ett skäl att jag är emot bröstsim som första simsätt, förutom att det är svårt lärs tävlingsbröstsim inte ut i vanliga simskolor, så om man vill fortsätta med simning på en tävlingsnivå man totalt lära om sin teknik.


Hälsoblogg