lördag 4 februari 2012

Trendig, jag?

Det kanske är första gången jag är i harmoni med en näringslivstrend: triathlon och långdistanslöpning är inne, snarare än golf och segling.

I den här artikeln pratar Roburs VD Thomas Eriksson om sin träning. Två marathons och två IronMan kommer det att bli i år. Om jag hittat rätt Thomas Eriksson, så genomförde han Kalmar Triathlon på 10:28 år 2010, vilket är mycket bra för en medelålders amatör. Ett annat exempel på någon i näringslivet som genomför intensiv IronMan-träning skrev jag om för en dryg vecka sen.

Den här trenden, om det nu är en trend, går emot åldersfixeringen där bara de riktigt unga duger. De bästa professionella IronMan-utövarna är över 30, många triathleter är över 50 och även 60.

Jag har själv sett anställningsansökningar som tar med marathonresultat. Först tyckte jag det löjligt, men nu uppskattar jag det, av samma skäl som Eriksson uttryckte det:

Ser man sig omkring i branschkretsar märker man att många högt uppsatta är jäkligt fit. Mycket av det jag jobbar med i träningen kan jag applicera till arbetslivet. Som vikten av disciplin, att jobba mot mål och delmål och att ha tålamod. Den som tar sig genom ett Ironman är ingen som ger upp om det tar emot lite grann. Varken i löparspåret eller i karriären.

Jag börjar bli lite sugen på en IronMan, men distansen måste byggas upp gradvis. Problemet är ju simningen för mig, så även om en olympisk distans är svår. Men steget från Olympisk till Halv IronMan är sen inte så stort, bara 1,5k simning för olympisk och 1,93 för halvan. I fjol fick jag smak för marathondistansen. Från att ha trivts så bra med halvmaradistansen beslöt jag mig för att springa en mara och det var inga problem varken före, efter eller under. Så ingenting är omöjligt.

Det är glädjande att något så enkelt som långdistanslöpning värderas högre än segelbåtar och vältrimmade golfbanor. Triathlon är en dyr sport, men kommer ändå sällan i närheten av golf och segling, såvida man inte köper de dyraste prylarna (som en cykel för 50k eller våtdräkt för 10k).

Chicago Marathon

Jag kollade just hemsidan för Chicago Marathon för att se att min anmälan hade kommit in och efter två dar hade 30.000 registrerat sig. Loppet brukar ha drygt 40.000 så det tar nog inte lång tid innan de stänger registreringen. Till skillnad från New York och Boston finns det inga kvalificeringsgränser. Det är bara att anmäla sig.

Som sagt, mitt nya mål är att kvalificera mig för startgrupp B, men i värsta fall skickar jag in resultat för startgrupp C.

torsdag 2 februari 2012

Chicago Marathon

Då var det gjort, jag är 1000:- fattigare, men har ett stort mål och ett delmål. Jag anmälde mig till Chicago Marathon. Delmålet, att kvalificera mig för startgrupp B, är nästan viktigare än själva loppet. Såna här gigantiska lopp springer åtminstone jag bara för att det är kul: sightseeing till fots. Om man vill persa eller kvalificera sig för Boston så finns det mindre lokala lopp.

För att kvalificera mig till B-gruppen behöver jag spring halvmaran på 1:35. Det är visserligen under PR, men definitivt överkomligt speciellt som jag gått om tid på mig, och minst tre snabba lokala tävlingar innan deadline. Jag är dessutom i bättre form nu än för ett år sedan då PR sattes.

onsdag 1 februari 2012

Proffsträning

Den här videon (tack Jojje Borssén) visar vad det krävs för att hänga med i världseliten i triathlon: 48 timmar med Tim Don.

söndag 29 januari 2012

Röda blodkroppar och löpning

Det lät som en skröna när idrottsläkaren Dan Leijonwall på maratonbloggen (och i ett senare inlägg) skrev att löpning slår sönder röda blodkroppar, hemolysis, och orsakar blodbristsymtom. Men han har rätt såvitt jag förstår. Här är en studie med den passande titeln "Footstrike is the major cause of hemolysis during running" i den ansedda vetenskapliga tidskriften Journal of Applied Physiology som bekräftar just det. Språket är lite jobbigt men slutsatsen är klar, det är fötternas upprepade bankande mot marken som till stor del bidrar till symtomen:

In conclusion, in controlling for the potential influences of oxidative and circulatory challenges to the RBC, we have demonstrated that the mechanical trauma associated with footstrike is the major cause of hemolysis during running.

Såvitt jag förstår är det inte mycket man kan göra. Det är möjligt att mer dämpning i skorna är bättre, å andra sidan kanske man förlorar någon av sin löparkänsla. Jag tänker i alla fall inte byta ut mina tunnsulade skor.

Däremot kan man påpeka för sin husläkare att man är löpare och att blodvärdet kan verka konstigt. Det behövde jag göra sist, eftersom blodprovet visade att jag var anemisk. Ett annat fenomen som kan vara värt att känna till är det som kallas pseudoanemia, då förhållandet röda blodceller till den totala mängden blod sjunker (hematocrit), vilket paradoxalt nog kan hända om man tränar. Skälet är inte att antalet röda blodkropper sjunker, utan att blodplasman blir mer lättflytande för att lättare nå ut i kroppen.
Hälsoblogg