lördag 5 januari 2013

Ju fler kockar

En artikel i SvD rapporterar om en brittisk undersökning som jämför näringsinnehållet mellan några färdiglagade rätter och recept från några populära matlagningsprogram. Resultatet blev att de färdiglagade målen var bättre, även om ingen av kategorierna motsvarade WHO:s mål.

De många kommenterarna till den mycket korta artikeln är kritiska och insinuerar att slutsatserna är problematiska (Jonas Colting går ytterligare ett steg och frågar om forskarna blivit mutade av livsmedelsindustrin).

Problemet med SvD:s artikel är att den är för kortfattad. Studien i sin helhet i BMJ är betydligt tydligare, men visar också stora problem. De har bara jämfört energi och macronutrients, d.v.s. enligt deras definition: fett, protein, kolhydrater och salt, samt dessutom fiber. Det som är chockerande för kritikerna av studien är att inga andra näringsämnen tas med. Jag tror att det är en del av en nödvändig begränsning av forskningen. Det som är överraskande är istället hur energirika de är, upp till 800 kcal, och framför allt att inget alternativ var bra: "No recipe or ready meal fully complied with the WHO recommendations."

Att mäta fiberhalten kanske inte i sig tillför så mycket i frågan om näringsinnehåll, men lite fiberinnehåll visar att andelen råa grönsaker är låg.

Och till Jonas Colting, som det står i slutet av artikeln:
Competing interests: All authors have completed the ICMJE uniform disclosure form at www.icmje.org/coi_disclosure.pdf (available on request from the corresponding author) and declare: no support from any companies for the submitted work; no relationships with any companies that might have an interest in the submitted work in the previous three years; and no non-financial interests that may be relevant to the submitted work.

1 kommentar:

Hälsoblogg