söndag 3 februari 2013

Vinterträning och 910XT

Jonas Colting twittrade för några veckor sedan att han skulle skriva ett blogginlägg om varför han hatade sin träningsklocka Garmin 910XT. Jag såg aldrig något inlägg. Men det här är varför jag gillar min Garmin:

Den levererar precis vad den lovar. Det är ingen flådig gåbortklocka i guld. Det är ett träningsredskap för multisport. Man måste ladda upp den ganska ofta, speciellt om man använder satellit-positioneringen. Den bästa recensionen av den finns som vanligt hos DC Rainmaker

Den har en funktion som jag först nyligen börjat använda: efter varje pass får man ett värde för "Training Effect" mellan 1,0 och 5, där 1 är ingen träning alls och 5 är överdriven träning. Den mäter antalet hjärtslag per tidsenhet och alltså konditionen, inte styrka. 2 betyder att man behåller konditionen, 3 att man ökar den något, och 4 att man ökar den kraftigt.

Efter mitt marathonlopp i höstas var värdet 3.5, medan det blev 5 efter duathlontävlingen i augusti. Högre intensitet ger alltså högre värde, medan lägre intensitet även under en mycket lång tid ger ett lägre. Men det är meningslöst att alltid försöka nå så högt som möjligt utan träningen måste varieras. Jag försöker nu få in ett tufft pass (>4) per vecka. Det är svårt när jag inte springer. Mitt knä känns visserligen helt bra, men jag vill inte belasta det för mycket än. I fredags hittade jag träningen som gör att jag kommer upp i 4,3 efter bara tio minuter: stairmaster, trappmaskinen. Jag var nära maxpuls och svimfärdig (inte riktigt på samma nivå som trapp-proffsen). Det kändes oerhört bra efteråt. Knäskadan jag gjort min träning intressantare: jag testar nya maskiner och metoder, och kör mer högintensiv träning.

Dagens workout på cykel (inomhus) hade jag inte kunnat drömma om för bara några månader sedan. (NP betyder normalized power, ungefär medelvärdet fast kalkylerat med några matematiska skillnader; FTP Functional Threshold Power, den effekt jag kan hålla under en timme; IF, Intensity Factor, hur hård träningen var, proportionen mellan FTP och NP). Klicka på bilden för en större och tydligare version.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hälsoblogg