fredag 29 juli 2011

Löparskor: Myter, ovetenskap, och försäljningstrick

I dagens DN finns en artikel som upprepar det självklara: löparskoförsäljare har ofta ingen djup kunskap i löpteknik och löpmekanik för att kunna ge kvalificerade inköpsråd även med tillgång till speglar, löparband och videokameror.

Det visste vi alltså, men det råder ingen riktig konsensus inom forskarvärlden vilken typ av löpare som bör använda de olika skotyperna (stability control, neutral, etc). I exemplet från artikeln gör tre av affärerna liknande bedömningar och förespråkar "neutral" och den fjärde "stability", grundat på videoanalyser och fotvalvsmätningar (om jag förstår artikeln rätt).

Vad har fotvalvets höjd med saken att göra? Jo, genom att titta på ett fotavtryck och se hur högt valv man har, kan man trott sig också se vilken typ av löpare man är: högt valv=supinator och plattfot=pronator.

Metoden är en myt och har ingen vetenskaplig grund.

Men den är bekväm förstås och har upprepats så många gånger att man tror att den är sann. Det är fallet med mycket annat inom löparvärlden, inte ens Asics forksningschef verkar ha mycket koll och lite grund för sina argument beträffande skornas utformning). Det är oärligt av löparaffärer att göra anspråk på att vara proffs och inte bry sig det minsta om att bygga sina rekommendationer på korrekta rön.

Däremot kan man identifiera löparsteget på ett löparband om man har den kunskapen. Problemet är att det är inte helt klart om t.ex. overpronation är skadligt. Titta på den här videon av världsrekordhållaren i maraton Haile Gebrselassie:



De flesta skoförsäljare skulle bli chockerade över ett sådant löparsteg och rekommendera skor som ligger långt från de "racing flats" han springer i. Som Dr. Marc Silberman säger i videon,
We can't just simply look at the feet and treat overpronation because we see it.

Här är ett referat till en studie som påstår att väl utprovade löparskor till och med orsakar skador (och refererar till vetenskapliga undersökningar).

Jag tror att det är sådana här motstridiga uppgifter som gör att den minimalistiska trenden, barfotalöpning och lätta, nästan odämpade skor, har fått en så stor framgång. Jag är fortfarande nöjd med mina minimalistiska skor, med 4mm skillnad mellan tå och häl (istället för 12mm hos många vanliga löparskor, vilket diskussionen med Asics forskningschef handlar om). Det är inte alls omöjligt att det är ett av skälen till att jag kan springa 60km i veckan på asfalt helt utan skador. Jag tänker i alla fall inte försöka laga något som inte har gått sönder.

6 kommentarer:

  1. Ja, det är vekrligen en djungel det där. Som total amatör är det helt omöjligt att veta vad man ska tro på.

    Med priserna som det är på dessa skor vill man ju gärna tro att de vet vad de snackar om.

    SvaraRadera
  2. Du har rätt Bo. Jag skrev ett litet inlägg på SvD:s Maratonblogg (som kanske blev något mer cyniskt än vad jag avsåg):
    Jag vill inte låta cynisk, men löparaffärer existerar endast tack vare skorna. Utan löparskor, inga löparaffärer. Det finns visserligen stora marginaler på (men liten försäljning av) löpartröjor, shorts, gels och vattenflaskor. Men skor tillhör en helt annan dimension, och speciellt extremt stötdämpande skor för amatörer. Haile Gebrselassies (världsrekodhållaren på marathondistansen) tävlingsskor kan köpas för 500 spänn, men det är inte en affärsidé som fungerar för en löparaffär. Skorna måste måste ha något speciellt: något vetenskapligt, typ "motion control" eller kanske "gel". Och för att motivera priset behöver man speglar, löparband, tabeller och fotavtryck för att ge ett intryck av kunskap. Det är bara enkel företagsekonomi och marknadsföring.

    SvaraRadera
  3. Om man letar efter skor som inte har så stor skillnad i höjd mellan tå och häl (du nämner själv att dina har en skillnad på ca 4 mm), var letar man då? Har du något exempel på märke och/eller modell? Gör "alla" skotillverkare även skor som inte har så hög häl?

    Tack på förhand,

    -Jimmy

    SvaraRadera
  4. Hej Jimmy,

    Det är inte lätt att hitta den här information i skoaffärerna, men det finns en blogg som skriver mycket om minimalistiska skor (alltså lätta skor, med liten skillnad mellan tå och häl): http://www.runblogger.com/ (jag har den också bland mina länkar). Om Du skrollar ner så ser Du en mängd skor i högermarginalen som han har skrivit om. Han brukar uppge höjdskillnaden.

    Även Asics har minimalistiska skor (som också kallas racing flats, eftersom eliten använder dem vid tävlingar).

    SvaraRadera
  5. Jimmy,

    Jag skrev ett svar till på Din fråga:
    http://springfortare.blogspot.com/2011/08/loparskor.html

    SvaraRadera
  6. Stort tack för det!

    -Jimmy

    SvaraRadera

Hälsoblogg