lördag 12 mars 2011

Mer Kenya

The Guardian har en serie om kenyansk löpning. Här är en beskrivning av en fartlekssession "one-one". Hos de här löparna mäts träningsmängden i tid, inte antalet km.

Det påminner om vad jag gjorde i fjol (fast på mycket lägre nivå, förstås) och det resulterade i PR på samtliga distanser

fredag 11 mars 2011

Kenyansk träning

Det ska bli intressant att se hur snabbt jag kan springa en halvmaratävling om drygt en vecka. Jag har bara sprungit 14km som längst den senaste månaden, men tränat CrossFit relativt hårt.

Om det går hyfsat bra, under två timmar (vilket är långt över mitt PR, men mycket bättre än jag sprang i april i fjol), ska jag omvärdera min träning och arbeta mer med styrka och intensiva cardiopass.

Å andra sidan är jag fascinerad av Marius Bakkens beskrivning av kenyansk grundträning: börja långamt och öka farten till precis under Lactate Threshold (här är ett inlägg om hur man mäter LT), i kombination med fartlekspass.

Här är ytterligare en artikel om kenyansk träning.

torsdag 10 mars 2011

Löparskor

Skobesattheten är stor inom löparvärlden. Jag bryr mig inte så mycket längre, men jag har bytt till lätta skor med liten dämpning. Inte vad de kallar "Racing flats", men betydligt lättare än mina gamla Asics.

Här är en artikel med råd hur man kan byta ner sig (i sulhöjd). Det kan krävas övningar och extra stretchning.

Jag tycker övningarna, balansera på ett ben t.ex., är bra även om man inte planerar att byta skor. Jag är inte säker på att jag har 30 graders fotleds dorsiflex, men det går hyfsat i alla fall.

onsdag 9 mars 2011

Simning för återhämtning

Den här korta artikeln hänvisar till en vetenskaplig studie där det visar sig att det är bättre att simma för återhämtning än att bara vila.

Triathleter har nog misstänkt det länge.

tisdag 8 mars 2011

Tävla!

Här är en podcast från en intervju med Greg Meyer, den siste amerikanen som vunnit Boston Marathon (det var länge sen).

Det han betonar igen och igen är betydelsen av att tävla om man vill bli bra. Han är inte speciellt imponerad över dagens löpare som kanske springer fyra tävlingar om året. För att bli bra på att tävla måste man tävla, det är den enkla logiken.

måndag 7 mars 2011

Omöjlig workout

Hur är det möjligt att genomgå följande träningspass?
16 x (400m på 52-54s, vila, 200m på 24-25s). Den frågan ställs och analyseras väl i det här inlägget av Steve Magness.

Det är inte bara att kopiera passet med längre tider och färre reps, utan man måste bygga en stark grund. Texten är mycket läsvärd.

söndag 6 mars 2011

VO2 Max

Jag har inte använt VO2 som hjälpmedel med träning, men jag är medveten om vad det betyder, det är i princip allt. Här är en lång men välskriven text som ifrågasätter användandet av måttet.

Slutet lyder så här:

The bottom line question that needs to be asked is why is so much of training focused on a variable that does not change in well trained athletes, barely changes in moderately trained, levels off after a short period of time, and does not even correlate well with performance? Does this sound like a variable that we should be basing all of our training off of?
Hälsoblogg