lördag 28 januari 2012

Triathlon lingo

Den här videon kommer ganska nära sanningen. De tre delmomenten kombinerat med en mängd träningstekniker och prylar gör att det finns mycket att tala om:

torsdag 26 januari 2012

Jonas Colting dokumentär del 2

Nu finns även del två av svenska Runner's World dokumentären tillgänglig för icke-prenumeranter. Den är mycket sevärd. Bara för några år sedan skulle jag ha ansett Colting vara en helt bisarr fiigur, men nu kommer jag själv ihåg mina tävlingsresultat och jag bryr mig om vad jag äter (om än inte rått kött och råa ägg som Fredrik Colting).

IronMan träning

Den här artikeln publicerades för ett år sen och fick en hel del uppmärksamhet.

Det är något speciellt med triathlonträning som jag börjar märka själv nu när jag har börjat med regelbunden simträning. Förut räckte det att löpträna och cyklingen fick gå som det gick. Men nu känner jag pressen att träna rationellt i alla tre delmomenten.

Men att träna med samma intensitet och frekvens som mannen i artikeln, det gör jag aldrig.

måndag 23 januari 2012

Är det bra med pasta dan före en marathon?

Svaret på frågan i rubriken är ett rungande ja. En ny studie som jämfört deltagare i London marathon visar att de löpare som nådde upp till 7g kolhydrater/kg kroppsvikt sprang 13% snabbare än de som åt en mindre mängd.

It’s not just that the low-carb group ran slower; they also slowed down more between the start and finish. The greatest difference in speed between the two groups occurred from the 35-kilometre mark to the finish – exactly when you’d expect a carbohydrate shortage to wreak havoc in a 42.2 km race.

Ett sätt att få i sig så mycket är helt enkelt att dricka kalorierna, för en marathon är ett speciell händelse:

The simplest solution, Dr. Stellingwerff says, is to add up to two litres of sports drink (which typically contain about 55 to 60 grams of carbohydrate a litre) to your diet on the day before the race.

“For most people, I normally say that you should get your calories from food and your fluids from water,” he says. But the day before a marathon is an exception: You should be relaxing, not trying to win a pasta-eating contest.

Det som för mig är mest egendomligt är att mängden kolhydrater under själva loppet hade mindre betydelse.
Hälsoblogg