lördag 22 oktober 2011

10k PR

Det blev en bra dag.

Det kändes som jag var i god form, trots en vecka med mycket lite löpning, bara några korta intervallpass inomhus. Och det stämde, det blev PR med fyra minuter på 10k idag, 43:39. Igår matade jag in min senaste 5k tid, 20:50, i en kalkylator som förutspår tiden för andra distanser, och fick sluttiden 43:23. Inte dåligt gissat av datorn.

Som jag börjar förstå från min mycket begränsade erfarenhet av 10k, det skiljer inte mycket mellan 5 och 10k. Och idag testade jag det fullt: jag gick ut som om det var ett 5k lopp, gick ner något i tempo efter 1k och höll det tempot. Jag tror dock inte jag vann min åldersgrupp (det officiella resultatet är inte klart än), men jag såg tre löpare äldre än 40 år, varav en i min åldersgrupp som kom i mål före mig. Spelar ingen roll, jag springer för mina egna PR, inte för en billig medalj.

Min nya age-grade siffra för 10k är 69.8%.

Det är möjligt att det här var det sista loppet för i år. Nu finns det bara 5k tävlingar kvar om man inte vill resa långt. Men säsongen börjar i januari igen med ett 10 mile lopp.

fredag 21 oktober 2011

Triathlon från början

Den här artikeln diskuterar hur man kan få yngre college-studenter intresserade av triathlon och vad det krävs för att börja: Framför allt talang i simning, men även löpning. Här är några av skälen till att de inte är intresserade av cycklingstalang på den här nivån:

1) Many collegiate recruits don’t own a bike, or if they do, the quality of it would be of such a variance between athletes that it would be hard to compare them apples to apples.

4) Cycling of the three disciplines is the least skills specific. With an engine developed from the swim or run, which are much harder for anyone to pick up at the elite level, we believe we can train them to think and ride like a cyclist.

5) None of our Olympians have come from a pure cycling background.

8) As a side note, I have found so far that swimmers pick up the bike more quickly than runners. The emphasis on the kick in the pool, as well as power off the walls, already gives them an edge over runners and their skinny legs.

onsdag 19 oktober 2011

Simning

Efter morgonens pass i poolen var jag helt slut. Uppvärmingen löd på 200x3 (crawl, spark, medley utan fjäril för min del). Sen blev det 50x9 spark. Det fixade jag helt enkelt inte. Det blev bara 3 set. Sen kom ett fullständigt absurt set: 75m x 4: första intervallet, 25 hårt, 50 långsamt; sen 50 hårt 25 långsamt; 75 hårt; 75 långsamt. Och sen togs det om från början igen (två gånger till för de andra). Avslutning, lugn crawl 50m + 50m spark på rygg x 5.
Och det här var för oss i den långsamma banan.

En klubbkamrat yttrade det jag redan kände på mig: det är svårt att börja med simning vid vuxen ålder. Han har sett f.d. ungdomssimmare som inte stoppat tårna i poolen ens på 20 år och lagt på sig 30kg som när de väl kommer i vattnet kan simma ursnabbt utan träning. Det handlar bara om teknik. Det är inte rättvist... Men jag känner hur värdefull den här träningen är: det är långt ifrån vad jag brukade göra i poolen, simma några länger tills jag blev trött. Nuförtiden är det bara uppvärmningen.

tisdag 18 oktober 2011

Bergsbestigning

Jag har en fascination för extremidrotter: ultramarathon, ultratriathlon, bergsbestigning... men det är inget jag skulle kunna göra själv. Däremot är det oerhört inspirerande att se, speciellt när det är filmat på ett professionellt sätt. Som den här videon där Ueli Steck bestiger Eiger toppen i de Schweiziska Alperna utan hjälpmedel (tidsrekordet står sig fortare, såvitt jag förstår):Här är en länk till en intervju med ytterligare en snabb klättrare, Chad Kellogg.

söndag 16 oktober 2011

Another day, another 5k

Det blev ett 5k lopp idag också, ett med ett litet 1k för barnen där min treåring gjorde debut som löpare.

För mig gick det betydligt bättre än igår och jag slog mitt PR med 3 sekunder, 20:50 blev tiden. Inte mycket att skryta med, men ett PR är ett PR, och jag vann min åldersgrupp. Idag fanns intensiteten där från början och körde nästan så hårt jag kunde med relativt jämnt tempo, samt en spurt på slutet, och jag var rejält trött vid målgången.

Loppet igår måste ha hjälpt mig få tillbaka känslan för att springa fort. Igår sprang jag säkert och kontrollerat och blev aldrig riktigt trött. Idag tog jag ut svängarna.

Men med det här loppet blev jag en "regional löpare" om man tar hänsyn till åldern (om än med minimal marginal). Age grade calculator omvandlar ens sluttid på en viss distans till en procentsiffra, där 100 är världsrekord, 90 är världsklass, 80 är nationell klass, 70 är regional klass, och 60 är lokal klass. Mina siffror är f.n.:

5k – 70%
10k – 62%
halvmara – 64%
Marathon – 58%

Siffran för 10k är helt enkelt för låg p.g.a. för få lopp, men annars stämmer det nog: jag är snabbare på kortare distanser och riktigt kass på marathon.

Målet att springa under 20 minuter känns lite avlägset. Men inget är omöjligt, i fjol sprang jag det här loppet på 21:47. Det kommer att krävas flera veckor av hård intervallträning för att nå sub-20 målet i år. Mitt sista inplanerade 5k lopp äger rum i slutet av november. Annars blir börjar en ny säsong (och en ny åldersgrupp) om några månader.
Hälsoblogg