lördag 31 mars 2012

Barfotalöpining och Vibram

Min favorit blogg, Science of Sport, har ett långt inlägg om problem med barfotalöpning. Det visar sig föga förvånande att barfotalöpning (eller användandet av skor utan tjocka sulor typ Vibram) kan vara skadligt. Duh! Det säger sig självt att det är skadligt att landa på hälen utan någon stötdämpning.

Men inlägget är mer sofistikerat än så. Det handlar om nödvändigheten med att upplysa inte bara om trender och prylar utan också om teknik. Det gäller journalister såväl som skoförsäljare.

Dara Torres

Här är en länk till den första videon i en serie om den amerikanska olympiska simmaren Dara Torres, och här är den andra. Den tredje delen är inte speciellt intressant och den fjärde har inte kommit än.

Videorna är visserligen sponsrade av ett chokladmjölksföretag, men om man bortser från det är det intressant att se hur intensiv träningen är på yttersta elitnivån.

tisdag 27 mars 2012

Ökad träningsmängd

Under de senaste veckorna har jag nästa dubblerat min träningsmängd, från runt 40 minuter till 65 minuter per dag i genomsnitt. Jag är inte tröttare än tidigare, utan jag känner mig ganska stark. Ökningen har inte varit planerad utan kommer av tillfälligheter: varmt väder, långa, relativt lågintensiva gruppcykelsessioner. Och i helgen hade min triathlonklubb en gäst, en f.d. professionell triathlete som gav sju workshops under två dagar. Jag genomförde två: en löparworkout med pilates varvat med löpning samt en två-timmars simworkout som jag fortfarande känner av i armarna efter två dagar. Nästa tävling äger rum om knappt tre veckor. Det blir en duathlon som kommer att ge ett tydligt formbesked om jag kan undvika den förkylning som alla i familjen fått.
Hälsoblogg