lördag 6 augusti 2011

Bålstabilitet

Bålstabilitet (core stability) diskuteras i den här artikeln. Jag måste erkänna att jag inte tyckte den var så intressant förreän jag såg att en kiropraktor skrivit den. Han varnar för övningar som situps; de är helt enkelt inte bra för ryggraden. Han betonar också "neutral position" alltså inte överdrivet rak rygg, utan med naturlig svank (lumbar curve) och den naturliga ryggradskurvan i nacken och bröstet för de i princip välkända övningarna, fast med variation: plank, t.ex. men inte med stabila fötter utan med fötterna på en handuk och sedan förflytta sig med arbågarna; single-arm farmer's carry, d.v.s. att gå med en tung vikt i en arm (vilket låter lite farligt).

Jag vet inte hur många gånger jag hört neutral position nämnas inom CrossFit träningen och inom så många övningar: gymnastikövningar såväl som tyngdlyftning, och övningar som armhävningar. Här är en kort diskussion om hur stabiliteten förbättrar armhävningarna (med handlyft).

torsdag 4 augusti 2011

Plantaris vad problem

Flera kolleger (i min ålder) har haft problem med vaderna. En av dem har stor träningserfarenhet och påstår att det troligen rör sig om Plantaris-muskeln (en smal muskel som inte fyller någon funktion längre; den kan ha haft funktionen att röra tårna i evolutionens begynnelse, men inte nu längre). Den är alltså smal och bland oerfarna läkarstudenter ofta misstas för en nerv på obduktionsbordet. Smärtan vid en bristning är outhärdlig. Man kan t.o.m. höra ett poppande ljud när muskeln brister, ofta i kombination med tennisspelande, men även löpning.

Jag hittade en fin beskrivning. Här är den långa versionen (som är lite svårläst för ickeläkare, men sammanfattningen är enkel).
Här en en enklare beskrivning.

Jag har själv haft plantaris bristning (jag tror det i alla fall), och det tog sex veckors vila från löpningen. Cyckling fungerade dock bra efter några dar samt långsam löpning på löparband med stor lutning.

tisdag 2 augusti 2011

PW

Jag läste just en intervju med en löpare som tillfrågades om sina PRs och PWs: alltså Personal Best och Personal Worst.

Det var en intressant fråga – man brukar inte prata om sina värsta resultat om de inte innehåller någon sedeslärande historia (ultramaratonlöpare brukar berätta om möten med björnar och om att tappa ficklampor mitt i natten) – som kan belysa ens utveckling som löpare.

Mina resultat är:
PR ——————— PW ——— Antal tävlingar
5k 20:53 ———— 23:30 ———— 15
10k 47:40 ——— 49:42 ———— 3
21k 1:42 ———— 2:35 ———— 13

(Andra distanser har jag bara sprungit en gång, så de kan inte tas med här).

Det är alltså inom långa distanser som man ser en klar utveckling. De kortare är svåra att fullständigt misslyckas med. Det är ganska lätt att springa en PW på 5k, om man är småförkyld, det blåser och har någon liten skada. Men för att springa 2:35 på halvmaran, då måste det vara något riktigt allvarligt. Dessutom är det svårt att hitta lokala 10k lopp. Jag springer de jag hittar och det blev bara två det senaste året. 5k-distansen är för populär helt enkelt.

måndag 1 augusti 2011

Intervallträning

Intervallträning, det verkar alltid handla om intervallträning.

I den här bloggen diskuteras intervallträning (och i flera kommande avsnitt) som helt avgörande för resultatet, om man är vältränad det vill säga. Bloggen refererar till följande vetenskapliga artikel (som inte är gratis i sin helhet, om man inte har tillgång till databasen).

Resultatet påminner om vad Brian Macenzie säger om CrossFit Endurance. Den höga intensiteten i CrossFit är nödvändig för att åstadkomma resultat.

Det stämmer helt med mina erfarenheter: intervaller och CrossFit tillsammans med en effektivare löpteknik har förbättrat mina resultat rejält.

Framför allt är slutsatsen av studien radikal men välkänd: kvalitet är bättre än kvantitet. Det gäller ultramaratonlöpare också. Jag hörde just en intervju med Ellie Greenwood som vann Western States 100 milelopp på under 18 timmar. Hon springer runt 100 miles i veckan, ungefär samma som en professionell maratonlöpare. Mycket för mig, men inte för ett proffs.
Hälsoblogg