lördag 12 februari 2011

Löparform?

Jag har ingen aning om hur snabbt jag kan springa nu utan någon riktig löpning sedan 16km-loppet den 9/1; jag har sprungit sammanalgt 5 mil sedan den 1/1. Med ett inomhuspass igår indikerar att det inte är så illa. Jag sprang en mil (runt runt på en 200-meters bana tills jag höll på att bli galen) i 5:30 fart till största delen och 4:20 de sista 600 metrarna. Det kändes inte så illa så hade det inte snöat skulle jag ha sprungit ett 5k lopp idag. Jag ser ingen anledning att riskera att ramla, och träningseffekted blir inget vidare om jag håller tillbaka. Jag är inte redo för under 20 minuter 5k än, men jag skulle tro att jag utan problem springer snabbare än 23 minuter.

I veckan hade jag ett pass med min trängare. Det blev styrketräning, speciellt knäböj och lunges i olika konfigurationer: olika vinklar och avstånd mellan fötterna, och knäböj på ett ben (det som i Crossfit callas Pistol squat här är en extrem version).

Det kändes bra efteråt, lagom träningsverk dan efter och jag tror det hjälper min löpning.

fredag 11 februari 2011

Löpform

Det här är en lång text om löpform, men den är värd tiden.

torsdag 10 februari 2011

Dean Karnazes

Jag såg just filmen Ultramarathon Man om Dean Karnazes som sprang en maraton om dagen i 50 dagar och i 50 amerikanska delstater. Absurt förstås, men han såg till att göra det till hälsomanifestation och de som ville fick delta i loppen (vissa var riktiga tävlingar, andra inte). Och han var så oerhört trevlig och entusiasmerande.

Här är dock en kort dokumentär om han fysik som förklarar hur det är möjligt.

onsdag 9 februari 2011

Något modifierade rön

Här är en artikel av Jay Dicharry, som jag nämnde i den föregående kommentaren.

Hans forskning visar att tidigare rön är korrekta (mellanfot nedsättning är bättre än hälnedsättning; högre löpartakt är bättre), men att den viktigaste förutsättningen är att sätta ner foten så nära tyngdpunkten som möjligt för att undvika en för stor chock på leder och muskler och därmed öka sannorlikheten för skador. Det går att springa bra med hälnedsättning och dåligt med mellanfotsnedsättning.

Ny blogg

Jag har just upptäckte en lysande blogg av en fysioterapeut och forskare vid University of Virginia, Jay Dicharry, som jag tänker börja läsa regelbundet. Den är ganska tekniskt lagd, men den är relativt lättläst.

Här här en video från Jays arbete i löplabbet med en skadad löpare. Det lär finnas två sådana löparband i världen...

tisdag 8 februari 2011

Marathon

Jag läste igen en artikel jag diskuterat tidigare, men den är så bra så den förtjänar att tas upp igen. Författaren Jonathan Beverly hävdar att för de flesta är maratondistansen inte den bästa av flera skäl, de viktigaste är kanske:

Man försummar löptekniken och fokuserar för mycket på antal km per vecka, så man kommer upp i drygt 30km under den långa rundan några veckor före loppet. Av det följer att det är lättare att bli skadad.

Ett maratonlopp kräver så mycket återhämtning, flera veckor kanske (och det stämmer med min erfarenhet efter det enda maratonlopp jag sprungit). Efter en halvmara kan jag springa två dagar efter loppet och efter en vecka känner jag mig starkare.

Men det är klart, det är något med distansen och namnet, ungefär vad Ironman är för en triathlete: ett styrkeprov man ska ta sig igenom. Jag måste erkänna, om jag lyckas kvalificera mig för New York Marathon, eller kommer med genom lotteriet, kommer jag att springa. Jag vill se New York till fots och uppleva stämningen.

måndag 7 februari 2011

Vinterövningar

Jag hittade just den här videon. Jag har försökt liknande övningar, men aldrig så här intensivt och så många olika moment. Det kan bli svårt att komma ihåg allt. Jag ska försöka nästa gång jag går till gymmet, även om den verkar fungera bättre utomhus.

Vinterträning

Det här är en fin artikel om alternativ till utomhuslöpning på vintern. Jag blev speciellt fascinerad av snöskolöpning.



Varför springa i snön när man kan åka skidor? Man tränar andra muskler som gör att man kommer ut som en bättre löpare (såvitt jag förstår).

söndag 6 februari 2011

Löpartakt

Den här texten är en bra sammanfattning vad jag försöker åstadkomma i min egen löpning. Det känns skönt med lite vetenskaplig uppbackning.

Men jag tycker det är svårt att hålla takten så högt som 180 under längre sträckor. För 5k brukar det gå bra, men aldrig under en halvmara. Men det verkar som om det hjälper att cykla med hög takt, 90-100 rpm (motsvarande 180-200 steg per minut).

Motivation

Berglins, lysande som alltid, sätter fingret på motivationsproblemet. Man kan alltid skylla på något för att slippa träna. För mig är det snöproblem.

Jag tror man måste sätta enkla, uppnåbara mål: spring X km utan att stanna, och sedan förbättra tiden. Delta i tävlingar har varit ovärderligt för mig.

Och den bästa tiden att börja träna är nu.

Intensiteten måste öka om det ska bli några resultat. Min erfarenhet är att det är bättre att fokusera på träning istället för vikten om nu en viktnedgång eftersträvas. Även om jag aldrig varit överviktig, har min vikt varierat mellan 76 och 85 de senaste tjugo åren (jag tror jag vägde 72 när jag var 20 och idag vägde jag 77); jag brukar äta mer när jag tränar, men förlorar samtidigt intresset för att äta för ätandets skull).

Mer snö

Nu kom det mer snö, så det går inte ens att springa på trottoarerna runt kvarteret (det var ett bra tag sedan jag kunde springa min vanliga runda). Springa inomhus är ok, men otroligt tråkigt på längre sträckor, dessutom måste man ta sig till gymmet.

Det här får bli testet på min hypotes att det kanske är bättre att inte springa så mycket i början av säsongen för att bygga upp styrkan med CrossFit-övningar istället. Om jag lyckas springa en 5k under de närmaste månaderna i närheten av samma tempo som mitt bästa lopp i fjol, kommer jag att helt ändra min träning. Annars få jag återgå till traditionell träning med tempo, fartlek och långa rundor.

Jag upptäckte en ny övning som är lätt i början, men som kan göras hur svår som helst (som när en Crossfitter kör den).
Hälsoblogg