fredag 4 februari 2011

Crossfit

Jag är definitivt ingen Crossfitter, men jag börjar mer och mer uppskatta övningarna.

Crossfit är en blandning av tyngdlyftning, jympa, rodd, gymnastik och lite löpning.Blandningen gör att det inte blir tråkigt. Jag tror det är bra att variera löpträningen också, och inte springa samma runda varje dag i samma tempo. På Crossfithemsidor kan man dagligen läsa om nya kombinationer av övningar, så kallade WOD, Workout Of the Day. Ett pass är ofta mycket kort, men extremt intensivt. Jag gillar den intensiteten, MetCon (Metabolic Conditioning) som de säger istället för cardiovascular training (det är mycket jargon i terminologin). Men jag vågar mig inte på tyngdlyftningsövningarna av rädlsa för att skada ryggen, även om de säger att det är bland det viktigaste.

Jag gillar enkelheten. I ett krossfitgym finns det i princip bara en maskin, roddmaskinen, resten är enkla redskap som vikter, boxar för jämfota hopp, ringar. Ofta används den egna kroppen som vikt. Balans och koordination är viktigt, liksom styrka. Tyvärr har jag inte tillgång till ett riktigt CrossFit gym; det är några redskap som är viktiga som inte finns i vanliga styrkegym som hängande rep och ringar samt kettlebells. Dessutom brukar man i CrossFit släppa skivstången i golvet när man är klar; det är inte populärt i ett vanligt gym...

Min träning består av kombinationer av armhävningar, burpees, roddmaskin, löpning, jämfotahopp, pullups, squats (utan vikter för min del). Jag är inte bra än, men jag känner mig betydligt starkare, speciellt knäna. Jag är heller inte så orolig att skada mig. Det ska bli intressant att se hur löpformen påverkas. Just nu har jag ingen aning om hur fort jag kan springa. Jag har inte sprungit utomhus på en månad.

Marathonbloggen

Det var ett tag sedan jag skrev svaren på frågorna, men min träning har inte ändrats sedan december. http://blog.svd.se/maratonbloggen/2011/02/04/veckans-blogglasare-per-broman/ Men jag är trött på vintern nu och jag har inga stora förväntningar på de tidiga loppen i mars och april.

torsdag 3 februari 2011

Löparband

Löparband har stora fördelar inte bara på vintern. Efter en vadmuskelskada i fjol kom jag i form igen genom långsam lätt joggning med stor lutning. Träningseffekten var enastående.

Att kunna använda lutning på löparband är ett stor fördel i ett annat hänseende, man kan göra backintervaller utan att behöva springa i nedförsbacke (som sliter ganska hårt på knän och muskler, och kräver speciellt anpassad träning).

Dessutom håller band jämn hastighet så man tvingas att hålla en viss fart. Här är en artikel som i mer detalj diskuterar löparbandet som träningsredskap.

Jag fortsätter med mina CrossFit-inspirerade övningar nu på vintern. Den här övningen, som kallas Tabata efter den japansk läkaren Izumi Tabata som har visat att 20-sekunders intensiva intervaller med 10 sekunders vila emellan är oerhört effektiva. Efter den här, 12 graders lutning och 5 min/km med åtta repetitioner är jag helt färdig. Det ser ganska lätt ut på videon, men det är lutningen som gör den så jobbig. Tio sekunders vila är inte speciellt mycket, så det blir aldrig någon full återhämtning.

Övningen känns lite otäck i början eftersom bandet går fort. Så var försiktig.

Tabata kan användas på alla möjliga övningar. Armhävningar, t.ex. vilket är sanslöst jobbigt för mig, eller kombinationer: armhävningar, burpees, sit-ups.
Hälsoblogg