torsdag 3 februari 2011

Löparband

Löparband har stora fördelar inte bara på vintern. Efter en vadmuskelskada i fjol kom jag i form igen genom långsam lätt joggning med stor lutning. Träningseffekten var enastående.

Att kunna använda lutning på löparband är ett stor fördel i ett annat hänseende, man kan göra backintervaller utan att behöva springa i nedförsbacke (som sliter ganska hårt på knän och muskler, och kräver speciellt anpassad träning).

Dessutom håller band jämn hastighet så man tvingas att hålla en viss fart. Här är en artikel som i mer detalj diskuterar löparbandet som träningsredskap.

Jag fortsätter med mina CrossFit-inspirerade övningar nu på vintern. Den här övningen, som kallas Tabata efter den japansk läkaren Izumi Tabata som har visat att 20-sekunders intensiva intervaller med 10 sekunders vila emellan är oerhört effektiva. Efter den här, 12 graders lutning och 5 min/km med åtta repetitioner är jag helt färdig. Det ser ganska lätt ut på videon, men det är lutningen som gör den så jobbig. Tio sekunders vila är inte speciellt mycket, så det blir aldrig någon full återhämtning.

Övningen känns lite otäck i början eftersom bandet går fort. Så var försiktig.

Tabata kan användas på alla möjliga övningar. Armhävningar, t.ex. vilket är sanslöst jobbigt för mig, eller kombinationer: armhävningar, burpees, sit-ups.

2 kommentarer:

  1. Hej Per, roligt att läsa om dig på Petras marathon-blogg på SvD, och kul att se att du länkat till min blogg också!! Du verkar ju utvecklas fint och 1:30 på halvmaran är ett bra mål att sikta på och jag är säker på att du kommer dit med fortsatt träning!

    Snart blir det varmare och ljusare och lättare att komma iväg och träna!

    SvaraRadera
  2. Tack för de vänliga orden! Och tack för Dina blogginlägg! Vi får se hur det går med halvmaran (jag är anmäld till tre än så länge). Just nu känner jag mig inte så inspirerad. Det är -11 grader och hårt packad snö.

    SvaraRadera

Hälsoblogg