lördag 19 januari 2013

Efter Oprah

Även om de långa post-Oprah analyserna inte kommer än på ett tag finns det saker att säga:

New York Times analys är för negativ mot Oprah. Även om jag inte såg färdigt båda programmen så fanns det flera tillfällen då hon följde upp. Armstrong hade bestämt sig i förväg vilka frågor han skulle svara på. Frågan om episoden i Indianapolis 1996, då Betsy Andreu hörde honom erkänna doping inför läkarna, t.ex., besvarades inte alls av Armstrong. Jag tror inte skulle hjälpt om frågan upprepats. Det är få nu som tvivlar på att episoden verkligen ägde rum, och det är talande att Armstrong vägrade ge ett uttömmande erkännande.

Den här analysen från The Inner Ring är den bästa jag sett hittills och den har också en länk till Betsys kommentarer på CNN. Den ställer en rad frågor som Armstrong måste besvara för att det ska bli tal om någon "closure". En annan fin betraktelse kommer från journalisten Paul Kimmage som fick lida en hel del för att han berättade sanningen.

På frågan om bestraffningen var rättvis svarade han att livstidsavstängningen ("the death penalty") var väl hårt. Men då måste man fråga sig, om inte Armstrong förtjänar straffet – den som kategoriskt förnekat alla anklagelser ända tills den mest omfattande rapporten presenterades, och som hotade, förolämpade, och drog inför rätta alla som yttrade något om hans skuld under åtskilliga år, och som han erkände använt alla kända dopingpreparat och metoder, och som blivit kolossalt rik på kuppen – vem förtjänar det då?

onsdag 16 januari 2013

Inför Oprah 2

Nu har så mycket läckt ut om intervjun med Lance Armstrong att själva intervjun kan bli en västgötaklimax: han erkänner och ångrar sig, men han lovar också att vittna mot maffiabossarna i UCI. Men jag kommer titta på den i alla fall.

Här är en fin betraktelse av Steve Magness som jobbade med Lance under en kort period när han försökte komma tillbaka till triathlonsporten. Han har samma åsikt som jag: Lance är desperat för att kunna tävla igen.

måndag 14 januari 2013

Inför Oprah

För den som vill spekulera ytterligare, här är ett fascinerande blogginlägg som föreslår frågor Oprah kan ställa (även från andra genom länkar till ytterligare artiklar) men även de problem som kan uppstå i dagens "come clean" intervju med Lance Armstrong. Här är ytterligare en artikel av den journalist som skrev det största försvarstalet för Armstrong efter det att han blev avstängd (men innan rapporten blev offentlig). Texten innehåller bland annat följande mening:
Whatever he says, subtract by a thousand, divide by two, then three, then multiply the whole sum of bullshit by zero.
Armstrong har alltså inte bara skadat de som slog larm om hans doping (och som fick om inte sina karriärer förstörda så åtminstone allvarligt skadade) utan även några av hans fans.

Jag vet inte om programmet streamas live då det sänds på torsdag, men jag antar att vi alla kommer att få höra om det efteråt…

Årets första tävling

Jag har börjat inse att jag bor i en bra del av USA, norra Ohio. Antalet tävlingar, både löpning och triathlon, är enastående stort och deltagarna är ofta nära elitnivån. Fram till april kan man hitta tävlingar nästan varje vecka och därefter blir det flera i veckan fram till november.

Idag blev det årspremiär i en tävling jag sprungit två gånger tidigare, Dave's 10 miler, runt 16,1km. I år var det 40-års jubileum. Vinnaren brukar springa på runt 55 minuter. För två år sen var det blåsigt, i fjol var det kallt men soligt, och idag mulet med duggregn. Men temperaturen på runt 7 grader kändes behaglig. Tyvärr gick det en dryg minut långsammare än i fjol. Första halvan gick som planerat, men sen gick det utför. Även om jag tränat mycket cykling och lite CrossFit och simning, hjälpte det inte eftersom löpningen har blivit oerhört eftersatt p.g.a. kylan och snön. Men det blev en fin träningsrunda med en takt som underskred mitt nya målmarathontempo med målet 3:30 – min kvalificeringstid för Boston Marathon (om än inte den tiden skulle räcka för att ta mig in på startlisten).

Dave's Running är skoaffär, men inte vilken som helst. De arrangerar runt tio lopp om året, sponsrar ett löparlag samt arrangerar marathonträning för amatörer. Engagemanget för sporten har gjort att jag blivit en ganska lojal kund och köper lite löparutrustning online. Jag har tidigare varit ganska elak mot skoaffärer, men i det här fallet har de ett syfte. De sponsrar t.o.m. två Kenyaner som får jobba deltid i en affär och träna resten.

Hälsoblogg