fredag 1 juni 2012

Förkylt igen

Två dagar efter det senaste loppet cyklade jag 50 km med den lokala gruppen. Tyvärr blev vi bara fyra och jag var den långsammaste så jag fick köra på själv. Det gick relativt bra i alla fall, runt 30km/h, inklusive några stoppskyltar och stadskörning. Men det måste ha slitit på immunförsvaret för dagen efter fick jag ont i halsen igen. Det känns bättre idag, men problemet är nu det stora nationella 10km loppet på söndag. Jag kan utan tvekan klara det, men jag vill inte ha en taskig tid i resultatlistan. Dagens "energy systems" workout gick lite bättre än sist (4:41/4:24/4:06/3:34/3:45 min/km). Kan jag hålla tempot på söndag under 4:30 måste det anses vara en framgång med tanke på omständigheterna (även om målet när jag anmälde mig var betydligt lägre, en sluttid på runt 42 minuter). En sak var dock positiv idag, tack vare det kallare vädret gick det lättare att springa.

måndag 28 maj 2012

Magnifikt fiasko

Det blev ett litet 5k lopp idag (det är helgdag i USA) i värmen, 22:27, den långsammaste tiden sedan i somras (och det var ett kvällslopp i terräng). Trots det var pulsen 197 vid målgången.  Men sen åkte jag hem och cyklade på trainern för att sedan direkt springa 3km – det som triathleter kallar Brick träning, alltså att kombinera olika moment av en tävling – och löpningen kändes makalöst bra. Ingen smärta, och flyt i steget och andningen trots den 28-gradiga värmen. Min nya cykel hjälper: en triathloncykel har en annan vinkel på sadeln så övergången till löpningen inte ska kännas så svår. Det var första gången i mitt liv jag tränat samma dag som en tävling. Det var nog inte den sista.

Det blev en bra dag trots allt.

Jag gillar inte att göra reklam för prylar, men jag pratade med en löparaffärschef efter tävlingen som berättade att Saucony är nu det näst störta löparskomärket (i världen fattade jag det som; men jag har inte lyckats verifiera det). Och det är tack vare en sko som blivit makalöst populär, Kinvara. (Vårt samtal började efter vi upptäckte att vi hade samma skor.) Han tyckte att de är en perfekt kombination av barfotakänsla fast med stötdämpning, och hade lagt av med sina "racing flats". Jag gillar samma egenskaper samt att de är billiga, typ 650:-.

Lärdomen är att för att lyckas behöver man ha en lyckad avvägning mellan forskning, trender, stil (mina är gula och svarta; och mina tre gamla par är gula, oranga och röda) och inte minst pris. Jag säger inte att Kinvara är den bästa skon, men den duger åt mig.

söndag 27 maj 2012

För varmt och förkyld

Det blev en 12km löprunda i morse innan det blivit för varmt (det kommer att bli 37 grader senare idag säger de). Tempot var extremt lugnt men det även det fick upp pulsen ganska rejält på slutet, 165 bpm (vilket är högt för mig för ett drygt 5 min/km tempo). Sen blev det för varmt att cykla ute så det blev vinterträning igen inomhus. Cykla på en trainer är extremt tråkigt, men det är betydligt effektivare: inga bilar, hundar, stoppskyltar, istället blir det en 100 procentigt effektiv träning. Men förkylningen verkar att ha kommit av sig. Ingen huvudvärk och ingen hosta under löpningen. Kanske blir det en tävling imorgon.
Hälsoblogg