fredag 4 november 2011

Stegfrekvens

De senaste åren har det skrivits mycket om stegfrekvens, alltså hur många steg per minut man ska ta för att vara effektiv. Min tränare insisterade på att jag skulle hålla 90 steg per minut oavsett fart. Jag var aldrig helt övertygad, det kändes för fort för mig i låga farter, och här är en artikel som ger fog för min skepsis: benlängden har betydelse (förstås!). Och skälet till att många elitlöpare har samma frekvsens beror på att de ofta har samma kroppsbyggnad.

onsdag 2 november 2011

Tufft simpass

Det är hårt att gå upp klockan 5 för att hinna till simträningen kl. 6, men när man väl är i vattnet är det inte så dumt. Idag testade jag mina nya simfenor och de fungerade som det var tänkt: motståndet i vattnet ökar vid sparkrörelsen genom den större ytan, så man får en rejäl workout i benen, å andra sidan går det mycket fortare så man får också en känsla för hur det kan kännas att simma fort. Ytterligare en fördel är att man stretchar fotleden.

Uppvärmningen löd på 6x200m intervaller med olika moment, crawl, ryggsim, spark, pullbouy. Sedan blev det ytterligare intervaller, 16x25, med olika intensitetsgrader och som avslutning 2x(150 spark + 50 snabb crawl). Det blev inte exakt den föreskrivna sträckan för mig, men nästan, 1550m blev det, vilket är det längsta jag någonsin simmat. Nu finns det ingen återvändo, det blir en triathlon under 2012: när jag var i Florida förra veckan köpte jag en våtdräkt. Synd bara att den enligt anvisningarna inte kan användas i klorerat vatten. Såvitt jag förstår är det lättare att simma med våtdräkt än utan, ungefär som att använda en pullbouy, så målet blir bara att kunna simma 800m utan att stanna; tanken är att det blir lättare under tävling (om man undviker den värsta trängseln). Om det går bra kanske jag försöker med en olympisk distans, 1500m simning. Cycklingen och löpningen blir ju inga problem.

Ross Tucker om Marathon

Det här är en helt otrolig artikel om marathon-utvecklingen de senaste åren. Man bara baxnar över vissa statisktiska iakttagelser:

Under de senaste tre åren har genomsnittiden för de tio bästa löparna legat under världsrekordstiden 2003.

Intressant är också diskussionen om hur mycket marathon dominerar på bekostnad av banlöpning. Sponsorerna når helt enkelt så många fler under en marathon.

Skadeförebyggning

Även om det inte är den mest välskrivna och vetenskapligt underbyggda artikeln, den här texten ger några argument för värdet av intensiv styrketräning, typ CrossFit, för att undvika skador.

måndag 31 oktober 2011

Slut på tävlingssäsongen?

Det blev ett bra tävlingsår (PR på alla distanser: 5k, 10, halvmara, marathon och både spring och olympisk duathlon, även om duathlontävlingar är svåra att jämföra pga skillnaderna i banorna; samt hyfsade tider på distanser jag aldrig sprungit tidigare, 8k, 5 miles, 10 miles, 25k). Det blev 25 tävlingar totalt, flera än jag tidigare sprungit i hela mitt liv.

Jag känner mig inte helt motiverad att springa ytterligare ett lopp i år utan ta det lugnt och börja förbereda mig för nästa år. Jag kommer att planera in minst en marathon: även om det inte riktigt är min distans och tiden var medioker så kände jag att min form blev betydligt bättre efter loppet. Och eftersom jag sprang så långsamt behövde jag bara en vilodag så den negativa inverkan var minimal.

Nu när jag sprungit de flesta lokala småloppen här i närheten vet jag också vilka som är bra (fin organisation och hög nivå på de som ställer upp). Jag funderar på att anmäla mig till ett störe lopp som Chicago Marathon, som uppvärmning för New York Marathon 2013 (där jag garanterat kommer med eftersom jag då kommer att ha deltagit i lotteriet tre år i rad; de har just ändrat reglerna så det blir sista året man kan komma med på det sättet, de nya kvalificeringstiderna gör det nästan omöjligt att komma med). Eller kanske en kort ultra, 50k på en inte alltför teknisk bana. Om man lever och har hälsan.

söndag 30 oktober 2011

Florida

Efter en tjänsteresa till Tampa i Florida har jag blandade känslor: jag har absolut inget emot att kunna springa utomhus året om. Jag sprang på stranden i Clearwater och längs Tampa Bay och det var oerhört skönt även när det regnade. Jag träffade också en duathlet (en riktig en, som hade tävlat i Zofingen och bekräftade det jag redan visste, det är ett oerhört tufft lopp) som trots att det är oktober hade flera tävlingar kvar på säsongen. Men jag tror att årstidsvariationerna är bra för träningen, och leder troligen till färre skador. Om jag kunde springa ute så skulle det bli mindre styrketräning, det är jag övertygad om. Nu kan jag även koncentrera mig mer på simningen och mer intensiva cycklingspass inomhus, utan problem med väder och vind.
Hälsoblogg