lördag 22 september 2012

Tim Noakes på LCHF tåget

Jag har skrivit om Tim Noakes förut. Han är den sydafrikanske forskaren som ofta går emot strömmen, t.ex. beträffande hur mycket vätska man behöver ta in under träning.

Nu har han gett sig in i näringsdebatten och förordar en Low Carb High Fat diet av det enkla skälet att han fick diagnosen för-diabetes. Han ändrade sina kostvanor och mådde mycket bättre. Till skillnad från många andra debattörer säger han inte att dieten är nödvändig för alla utan framför allt för de som är kolhydratintoleranta och de med höger BMI än 25. Jag är något ambivalent, speciellt när det gäller min egen kost. Jag vill äta hälsosamma kolhydrater. Men jag märker att de de mornar jag äter något LCHF till frukost så står jag mig utan problem fram till lunch. Men att dra ner på dem i Noakes fall verkar vara nödvändigt.

Det är värt att lyssna till hela videon (bilden är inte speciellt intressant). 1900-talsboken som han refererar till finns här och Pemmican, den mat som medfördes på arktiska expeditioner beskrivs här.


Hälsoblogg