lördag 21 juli 2012

Lisa Nordén

I dagens DN finns det en kort, men mycket informativ intervju med triathleten Lisa Nordén. Hon förklarar hur tuff den olympiska distansen är och hur mycket taktiken spelar roll.

Hennes enorma skicklighet visade hon i fjol när hon vann den stjärnspäckade Hy-Vee tävlingen. I den här typen av triathlon gäller det inte bara att ligga tätt bakom någon i simningen, den är även tillåtet i IronMan-distansen, utan även på cykeln (i IronMan och kortare triathlontävlingar för oss amatörer måste man ligga på flera cykellängders avstånd bakom den framförvarande av säkerhetsskäl). Cyklingen blir taktisk och spännande som ett bergspass i Tour de France.

Det stora intresset för IronMan distansen har gjort att många uppfattar den olympiska distansen som sprintartad. Men 1500m/40km/10km är ingen vanliga sprint och tar knappt 2 timmar beroende på hur banan ser ut. Det är ungefär som ett marathonlopp tidsmässigt.

Intensiteten och taktiken gör att det är en öppen historia vem som kommer att vinna i London. Jag tror mig veta att Michael Phelps och Ryan Lochte kommer att ta medaljer i simning. Men i damernas triathlon? Ingen aning. Lisa har definitivt chansen.

Banan verkar vacker i alla fall.

fredag 20 juli 2012

Vätskebalans

Jag har skrivit flera gånger om vätskeintag under träning och tävling. Mina erfarenheter överensstämmer med Tim Noaks, forskaren som säger att det räcker att dricka när man är törstig. Nu har BJM, British Medical Journal, sammanställt data om vätskeintag och sportdrycksintag i den vetenskapliga litteraturen och det är en deprimerande läsning. Forskare har mutats av Gatorade och Poweraid, men vad som är värre är att även redaktionsmedlemmar i de vetenskapliga tidskrifterna har gjort det. Jag har nästan helt slutat dricka under kortare lopp än två timmar. Ett par klunkar vatten eller sportdryck brukar räcka. Marathondistansen är en annan historia där glycogen-förråden i kroppen inte räcker till hela loppet.

Medeldistans

För fyra år sedan tittade jag bara sporadiskt på OS: det blev lite simning, gymnastik, triathlon och enskilda friidrottstävlingar. I år blir det mer av allt, och ju mer man förstår, desto intressantare blir det. Här är en bra artikel (med bidrag från f.d. olympier) som förklarar skillnaderna i taktik i löpningens medeldistans- och långdistansgrenar och skillnaderna mellan försöksheat och finaler och hur OS skiljer sig från andra tävlingar.

Marathon simning

Jag hade fullständigt missat att marathon simning (10km) är en olympisk sport sedan 2008. Det är oerhört intensivt trots den otroliga distansen:

tisdag 17 juli 2012

Dubbelknut

Det verkar för enkelt för att vara sant, men här är en video som visar hur man kan knyta upp en dubbelknut. Speciellt användbart vid duathlons då man måste använda löparskorna två gånger.

söndag 15 juli 2012

Racing

Det har blivit fem tävlingar på nio dagar. Det blev två fler än planerat, men jag kunde inte motstå det lilla lokala 5km loppet igår, då jag kunde promenera till startlinjen. Och för en vecka sen ville jag testa den engelska milen i ett nytt lopp som verkar bli tradition. Det har gått bra så här långt, jag är lite trött men inte utmattad. För en amatör som jag kan man se dem som intensiva fartpass. Men en vilodag får det bli imorgon.

Dagens duathlon var planerad sedan långt tidigare. Benen kändes inte speciellt fräscha i början, men det ordnade sig och tiden var en minut snabbare än i fjol. Cyklingen var bara 1km/h snabbare, trots ny cykel och mer träning, men å andra sidan kändes den avslutande löpningen utmärkt och gick fortare, trots att jag var i bättre löpform för ett år sedan. Man vet aldrig vad som kan hända på tävlingsdan. 

På tal om tävling, här är en analys av cyklisten Greg Hendersons effekt på cykeln under Tour de France. Det är otroligt vad han och de andra är kapabla att åstadkomma. Och Kessiakoff har fortfarande Bergströjan, vilket gör tävlingen intressant igen för en svensk Cadel Evans-fan (som ju hade en riktigt dålig dag p.g.a. sabotage, här är en video).
Hälsoblogg