lördag 9 juli 2011

Staden som gym

En kompis lärde mig se vardagliga objekt, som en lekplats, som ett träningsredskap. Han var inspirderad av Ross Training, och jag kan inte gå förbi mina barns klätterställning utan att göra ett par pullups. Men här är en artikel om hur extremet man kan göra det. Vinter som sommar springer Charlie Gasparino och göra otroliga pushup- och armhävningskombinationer i New York. Det verkar hjälpa, enligt bilderna.

fredag 8 juli 2011

Löparform

Pete Larsons blogg har ofta lysande inlägg. Här är ett med fantastisk video från ett vanligt 5k lopp. Videon visar skillnaden mellan de bästa löparna och resten. "Overstriding" (alltså att sätta ner foten för långt framför tyngdpunkten och därmed bromsa farten) är ett problem men man ser också hur långt avstånd de bästa avlägger för varje steg.

torsdag 7 juli 2011

Två dagar kvar

Nu är det bara två dagar kvar till ett av årets roligaste och hårdaste tävling: en duathlon där löpningen går på små stigar bland berg och skog för att avslutas med en lång uppförsbacke följd av en brant nedförsbacke till mållinjen, sammanlagt ca. 12km. Cykeldelen, runt 25km, går visserligen på asfalt men där vägarna brukar vara fulla med skador efter den hårda vintern. Sist jag deltog var två år sedan, efter att ha tillbringat månader i fysioterapi efter en olycka, så det blir nog bättre resultat den här gången.

Frågan är bara hur jag ska träna de sista dagarna. Jag funderar på lätta cykel och löppass idag och imorgon för att vila på lördag. Jag funderar även på att cyckla med löparskorna för att spara tid eftersom det är så kort distans och mina transitions brukar vara långsamma, men det måste testas först.

Hjärt rehab

Det här är en mycket intressant artikel om en kontroversiell metod att komma tillbaka efter en hjärtattack eller andra hjärtfel: högintensiv intervallträning. Metoden är tydligen skandinavisk, men jag har inte läst något om den i svenska tidningar.

Frågan är om jag skulle våga använda terapin i en sådan situation. Man känner sig mycket sårbar efter sådana allvarliga händelser.

onsdag 6 juli 2011

Intervallträning för maraton

Brett Gotcher sprang sin första maraton på 2:10. Inte helt illa... Hans tränare, Greg McMillan, beskriver här några övningar verkar ha bidragit till den otroliga resultatet: 200 och 400 intervall, många men inte så snabba.

Det verkar som mina 16x400 intervaller hjälpte under den senaste halvmaran, men man vet sällan exakt vad orsaken till ett resultat är.

måndag 4 juli 2011

Det finns skador och skador

Jag läste just en gammal artikel om en cyckelkrash och vad det mentala resultatet blev. En rädsla som höll i sig ett bra tag.

Men man kan skada sig rejält även när man springer. Jag ramlade förra veckan på asfalt i brant nedförsbacke och blödde ganska ordentligt. Det kunde ha gått betydligt värre. Men när jag föll fick jag en flashback från en olycka för några år sedan då jag bröt armen, det första jag gjorde var att känna efter att jag kunde röra alla leder. Sådana upplevelser sitter verkligen djupt.

söndag 3 juli 2011

Tour de France

Tour de France är i full gång. Det är svårt att hitta insiktsfulla kommenterar, men här är en högklassig blogg. Det är en speciellt bra analys av Contadors chanser.
Hälsoblogg