fredag 6 maj 2011

Numren hjälper

Här är ett intressant referat till en artikel om att få tidsinformation under ett lopp. Under experimentet som gjordes gav olika information till olika försökspersoner, rätt tid, fel tid snabbt, fel tid för långsamt och ingen tid. Slutsatsen är tydlig: det är betydligt bättre att få korrekt tid eller tid som visar lite för bra resultat jämfört med de andra angivelserna.

torsdag 5 maj 2011

Boston Marathon löpstegsanalys

De ledande löparna filmades i slutet av Boston Marathon med höghastighetkamera. En av analyserna finns här, men jag rekommenderar att titta på videorna först:






Skillnaderna är ganska stora, men majoriteten landar på mellanfoten eller främre delen av foten.

onsdag 4 maj 2011

Fler rapporter från Boston

Stora maratonlopp fascinerar mig, även om jag inte springer maraton själv. Här är en artikel med kommentarer från amatörer som sprang Boston i år. Det är inga vanliga amatörer precis, utan sådana som placerade sig högt upp i resultatlistan för sina respektiva åldersgrupper. Deras träning är mycket imponerande.

tisdag 3 maj 2011

Varva ner

Nervarvningen inför en maraton är ett välkänt fenomen. De flesta program verkar maxa distansen två eller tre veckor innan loppet, ofta med 30km som mest. Men vad gäller för en halvmara? Jag brukar köra på och ta två dagars uppehåll precis innan. Inför nästa lopp på lördag tänkte jag ta det lugnare: efter 14km tempolopp igår och 7km idag i betydligt snabbare tempo än mitt måltempo, tänkte jag inte springa mer än högst 5km i superlugnt tempo innan loppet.

Varför bry sig? Det är ju bara ett av flera halvmaror i år. Den här gången vill jag slå PR. Förhållandena är ideala (om inte vädret överaskar förstås), inte några backar och jag är seedad i tredje startgruppen (av 26). Vi får se om det fungerar med fräscha ben.

söndag 1 maj 2011

2+2>4?

Jag har alltid hört att det är bättre att träna ett längre pass om dan än två kortare. I det här blogginlägget (som sammanfattar två tidigare, längre artiklar) finns det fina argument för att 2+2>4, alltså att det finns fördelar med att dela upp en längre distans i två rundor.

Vem har tid med det? Jag ska testa det några gånger under sommarlovet. Och det är ju inte meningen att man ska göra det varje dag.
Hälsoblogg