tisdag 17 maj 2011

Vätskebalans

I DN idag fanns en artikel som diskuterade faran med att springa längre lopp otränad. Trots många negativa läsarkommentarer till artikeln är den riktigt bra, om än kort, och det är tack vare användandet av ett ord, "vätskebalans" istället för det vanligare förekommande "vätskebrist". Många har gett rådet att dricka så mycket som möjligt före och under ett lopp.

För en halvmaraton blir vätskebrist knappast ett problem, eftersom distansen är så kort. Under normala förhållanden, alltså inte 30 grader i skuggan eller extremt hög luftfuktighet, räcker det med att dricka när man är törstig. Och det gäller en maraton också för de flesta. Och enligt en studie, även en ultramaraton.

Hyponatremia, när blodsaltskoncentration går ner för mycket kan vara farligt, till och med dödligt. Det gör att cellerna sväller och det är speciellt farligt för hjärnan eftersom det inte finns något utrymme för utvidgning.

En annan studie visar att ersätta att den vätska man förlorar under ett lopp inte är speciellt bra för kroppen.

Till sist ett inlägg om den utmattning som kan komma vid saltbrist (jag har aldrig känt den, men å andra sidan aldrig sprungit så långt). Men också hur lätt man kan åtgärda den.

Sammy Wanjiru 1986-2011

En stor maratonlöpare har gått bort. Här är en video från slutspurten av Chicago Marathon 2010.

Watch more videos on Flotrack

Wow

Det är otänkbart att ens komma i närheten av den här killen när jag blir 50 (alltså tio år yngre). Men det är en otroligt inspirerande läsning.

söndag 15 maj 2011

Intressant dag

Efter en hård vecka med träning varje dag (mest cykling, men ändå) och ett intensivpass med Supertusingar och 10x100m igår beslöt jag mig för att strunta i 5k tävlingen idag. Det var ett enkelt val: det regnade. Men så slutade regnet och beslöt mig för att springa i alla fall.

Det var ett bra beslut: jag sprang nästan en halv minut över PR, men jag lärde mig något om min löpform. Trots den hårda veckan kunde jag springa ganska bra. Jag vann min åldersgrupp och nästan Masters kategorin: den sista kilometern passerades jag av en 50-åring som vann över mig med 10m. Vi pratade under de 100 metrarna till post-race samlingen. Han hade tagit ut sig fullständigt och kunde knappt prata. Varför kunde inte jag ha gjort det? Min puls gick ner 80 slag på en dryg minut, så formen var det inget fel på, men jag kunde inte totalt ge järnet de sista 400 metrarna.

Jag tror det är läge för 400m och 800m intervaller.
Hälsoblogg