lördag 1 oktober 2011

Bergsklättring och träning

Jag hade en känsla av att bergsbestigare var i god form, men jag hade ingen aning om att träningen var så här hård (enfingers-pullup, t.ex.), men när man ser Magnus Midbø klättra så förstår man att det behövs.

torsdag 29 september 2011

maratonträning

Även om den här artikeln publicerats på en reklamsite för Hornet Juice (en proteindryck som ska hjälpa kroppen att bränna fett tidigare under ett långt lopp), så är den intressant. Speciellt den här kommentaren:

Writing in the online journal Peak Performance, [Tim] Noakes has pointed to a host of other evidence that glycogen depletion has had a bum rap. In one study, athletes were driven to the point of exhaustion after four hours. Their muscle glycogen concentrations and carbohydrate burn rates were the same as at three hours. "The tradition in the science is, you hit the wall when you run out of muscle glycogen," says Benardot. But he maintains that the carbs stored in the muscles and bloodstream, along with the energy coming from fat, should supply the 100 extra calories per mile that a runner needs and then some, provided he stays aerobic. "When you do the math, there should be plenty of glycogen left in those muscles," Benardot says.

Problemet sitter alltså i hjärnan, inte i musklerna. Det är det som Geoff Roes talar om i videon i slutet på det här inlägget när han säger att man som ultralöpare måste mentalt jobba med "the low points".

onsdag 28 september 2011

Jag har skrivit om vätskebalans åtskilliga gånger, speciellt faran att dricka för mycket vatten under ett lopp. Nu har det kommit ytterligare en vetenskaplig studie som visar att det räcker att dricka när man är törstig. Det är inte mycket att snacka om längre. Resultaten är entydiga.

måndag 26 september 2011

Det var bättre förr!!

Igår publicerades två likasinnade krönikor i DN av Johan Esk och Aftonbladet av Erik Hörstadius. Båda texterna har samma refräng: det var bättre förr, innan GPS-klockor, pulsmätare, bloggar, och annat otyg. Det har kommit kommersialism i löpningen. Vad jag inte riktigt förstår är varför teknologiska landvinningar inte kan användas inom löpningen. Det är väl ingen som klagar på GPS i bilen eller strykfria skjortor som inte bara innehåller bomull. Båda inläggen framstår som överdrivet gnälliga och en klagosång över åldrandet.

Jag måste medge att Esk gör en värdefull observation beträffande Lidingöloppet: de bästa tiderna har inte blivit bättre, snarare sämre, och det är allvarligt, men vi måste skilja på eliten och motionärerna. Att fler springer loppet kan inte utgöra något problem om resultatet blir en större andel av befolkningen som håller på med löpning (om än på lägre nivå än på 70-talet).

Jag vill absolut inte bli personlig, men Hörstadius maratonresultat enligt Athlinks har gått ner markant från en topp 1994. Jag ingen aning om skälet, eller vilken typ av träning han gör, han har kanske varit skadad, eller han kanske har sprungit många andra lopp som inte finns med i statistiken, eller kanske inte gillar att springa längre och ägnar sig åt annan träning. Det spelar ingen roll. Men om vi antar att det rör sig om en nedgång som beror på åldrande och minskad träning, så skulle generellt sett en sån typ av löpare ha nytta av en GPS klocka och följa sin utveckling i en digital träningsdagbok. Då får en fin långsiktig översikt, istället för att gå från osammanhängande workout till workout. Även en snygg syntetisk tröja skulle vara bra, för att hålla svetten borta från kroppen.

Hörstadius avslutning håller jag helt med om:
Nu när löparen är på väg att bli ett modeoffer som ­alla andra 2000-tals­människor, är jag rädd att han förminskas som rebell, civilisations­kritiker, ­individualist och fri­fräsare.

Det känns inte ens "frifräsande" när någon springer maror på alla sju kontinenterna längre, även om det är imponerande. Men rollerna som civilisationskritiker förändras och har gjort så genom tiderna: från poeter och filosofer till bloggare, rockartister och pratshowvärdar. Inom löparvärlden utgör inte en mainstream vanlig marathonlöpare som springer i världens storstäder saltet i samhällskritiken av det enkla skälet att det är för många som springer. När något blir helt mainstream, förlorar det sin udd.

Kryddan är nog snarare en ultralöpare (ultramarathon är distanser över en marathon, 50k eller 100k, t.ex.).

Jag har länkat den här videon med Geoff Roes förut, men den är värd att ses igen. Löpning som en livsstil, löpning som Zen. Som han säger under intervjun, "Home is certainly more of a state of mind than an actual place."

söndag 25 september 2011

Makaus världsrekord

Här är en lysande analys av Patrick Makaus marathon världsrekord i Berlin idag (2:03:38, blev det). Författaren Ross Tucker jämför Makau med det tidigare rekordsloppet då Haile Gebrselassie sprang på 2:03:59. Det är mycket intressanta detaljer i texten: t.ex. att det bara skiljer en halv sekund per km för de båda och att tempot varierar en del i dagens lopp. Tucker spekulerar att med en förbättring av världsrekordet med 20s vart tredje år, kommer vi att se tider under två timmmar 2044.
Hälsoblogg