lördag 9 juni 2012

Lance och triathlon

Som jag och många andra tidigare förutspått, Lance Armstrongs återkomst till triathlon är mycket bra för sporten. NBC kommer att sända mer, men inte direkt, en åtta timmars tävling gör riktigt bra i direktsändning.

Själv förbereder jag min första triathlon imorgon (eller som jag säger, duathlon med bad). Fort kommer simningen inte att gå. Hoppas att det är kallt i vattnet så jag kan använda våtdräkt och därmed tjäna många minuter.

Multisport är jobbigt att förbereda prylmässigt. Jag måste använda en checklista. Vissa saker glömmer man inte, cykeln, t.ex. Men hjälmen är lätt att glömma, men utan hjälm får man inte starta, inte ens leda cykeln i T1. Andra glömda detaljer kan man överleva men kan göra tävlingen betydligt smärtsammare, som solkräm, solglasögon, simglasögon och vattenflaska.

torsdag 7 juni 2012

Crossfit och löpning

Idag besvarade Nicklas Lindström en fråga om CrossFit kan sänka 10km tiden på ett utmärkt sätt. Eftersom CrossFit består av så många olika delmoment – i princip behöver en crossfittare aldrig upprepa samma träningsrutin – kan man skräddarsy ett träningsprogram som utgår från sina egna svagheter.  Det är visserligen roligt att kunna göra "muscle ups", en mycket populär övning inom CF och något som alla crossfittare vill klara av, men jag skulle inte tro att det hjälper löpningen. Men det finns annat:

Många övningar är direkt lysande för en löpare: bålstyrkeövningar, plyometrics,  HIIT (High Intensity Interval Training), balansövningar. Men nyttan beror ju förstås på vem man är och vilka svagheter man har. Isabellah Andersson kanske inte skulle förbättra sin 10km tid så värst mycket med mer tid i gymmet. Men när jag började komplettera löningen med CrossFit hade jag väldigt svag bålstyrka, och jag uppfattar det som om CrossFit hjälpte min löpning, och dessutom känns cyklingen bättre, jag får inte ont i ryggen längre efter flera timmar i sadeln. Tabata övningar har också hjälpt mitt VO2 max, känns det som. Jag skulle också tro att risken för skador minskar. Men det saknas vetenskapliga undersökningar om fördelarna med CF.

Den här länken går till mina inlägg och tips om CrossFit under de senaste två åren.


tisdag 5 juni 2012

Drafting

Skribenten har rätt, att cykla i grupp är inte lätt. Jo, om tempot är lugnt, då är det skönt att cykla långt bak. Men pratar vi cyklister med tävlingsambitioner då är det hårt. Jag blev dumpad efter 25km i onsdags, jag kunde helt enkelt inte följa med de snabba tempoförändringarna, även om det gick hur lätt som helst att köra 30km/h i jämt tempo bak i gruppen. Men jag känner mig redan bättre efter bara tre rundor tack vare de oförutsebara intervallerna.

Ultramarathon och hjärtat

Här är ett referat av en ny vetenskaplig studie om potentiella risker med ultramarathonlöpning (alltså distanser längre än en marathon).

Vad jag inte riktigt förstår är varför det är värre att spring långsamt i säg 50km jämfört med att köra en mara hårt. Problemet med sådana här undersökningar är också att de kanske statistiskt är korrekta, men inte nödvändigtvis stämmer på individnivå.

måndag 4 juni 2012

Fart eller uthållighet

Här är en artikel som besvarar en fråga jag har börjat ställa: Hur kan jag börja träna för Chicago Marathon i höst utan att förlora så mycket fart i de små lokala 5k loppen jag gillar så mycket? Som jag tydligt märkt av mina 5k resultat nyligen, jag har inte blivit snabbare precis (även om en del av försämringen beror på förkylning och extremt väder).

Svaret är ganska enkelt och överensstämmer med vad jag gjort tidigare år: intervaller med högre fart under en långrunda och sprints i slutet. Backintervaller är bra också.

I år är problemet snarare ett annat. Jag har börjat simträna för sommarens triathlontävlingar och man blir inte en snabbare löpare genom att krawla i vattnet...

söndag 3 juni 2012

Salt

Jag skrev om salt för knappt två år sedan. Och jag vidhåller det jag sa, trots nya rön som det här: Det är svårt att få saltbrist om man inte tränar hårt. Genom att minska min konsumtion av salt har jag också minskat min aptit på skräpmat, det smakar helt enkelt för salt. Som John McDougall uttrycker det, "It's not the salt, it's the bacon."

Men de dagar då jag springer i  30 graders värme (och varmare), då tar jag en slick salt före rundan. Det brukar hjälpa.
Hälsoblogg