lördag 28 maj 2011

Barfotalöpning igen

Det sägs inget nytt om barfotalöpning i reportaget nedan, men det tål att upprepas. Skaderisken är mycket stor om man börjar springa för hårt i början.Jag springer knappast alls barfota längre. Mina nya skor har så låg höjdskillnad mellan häl och tå, 4mm bara, och är så lätta att det nästan känns som att springa barfota. Den lilla höjdskillnaden gör att hälsenan och vadmusklerna får röra sig mer och utveckla elasticiteten. Jag har inte känt av min vadskada från ifjol sedan jag bytte skor (de gamla hade 12 mm skillnad).

fredag 27 maj 2011

Hanson-metoden förtydligad

För en dryg månad sedan skrev jag ett inlägg om Hanson Brothers träningsmetod.

Hansons hade problem med artikeln och gjorde några förtydliganden.

Jag tycker inte att den första artikeln missuppfattade metoden, men förtydligandena är kortfattade och klara.

Filosofin är glasklar. Om man inför en mara ska nå upp till 30km för den längsta rundan och om den inte ska vara längre än 25% av veckans träning (vilket är ett vanligt råd) så får man problem som vanlig motionär. Om 30km är 25% så blir veckans löpning 120km och det är nästan orimligt. Och det är därför många träningsprogram då frångår 25% principen.

Istället för att lägga så enormt stor vikt på en runda, delar Hansons upp passen på kortare, men ofta intensiva pass. Den längsta rundan blir istället runt 25km.

Jag gillar det de skriver och det verkar fungera också: Desiree Davila kom tvåa i Boston Marathon 2011).

onsdag 25 maj 2011

100m

Under dotterns friidrotts-"tävling" (det var snarare träning med tidtagning), anordnades ett 100-meterslopp föräldrarna. Jag spring på drygt 16 sekunder ouppvärmd. Inte så illa för en medelålders amatörlångdistanslöpare. Med det tempot hade det blivit världsrekord på maraton...

Men det var roligt att springa. Man fokuserar på ett helt annat sätt när någon annan tar tiden och när man får springa på en fin bana. Lite annorlunda än en ensam 10x100m intervall.

Jag kommer att springa mer snabbintervaller, det känns bra för löpformen.

tisdag 24 maj 2011

Bra lopp

Jag tänkte springa ett 5k lopp till helgen och goglade det för att se om det verkade bra. På ett löparforum hade loppet diskuterats: några tyckte att banan hade för många kurvor så att det var svårt att slå PR. Det återstår att se, men vad som var viktigare var resultaten från tidigare år. Den bästa sprang på drygt 15 minuter. Mitt PR hade visserligen räckt till en trejdeplats i min åldersgrupp, men bara 28:e plats totalt. Jag tror att ett snabbt startfält är minst lika viktigt som antalet kurvor. De senaste två 5k loppen har jag varit tvungen att springa själv en stor del av loppet. Jag är inte tillräckligt snabb för de riktigt bra sub20 minuterslöparna, men bättre än flertalet. Jag kommer att må bra av konkurrensen.

måndag 23 maj 2011

Plank

Plankövningen är oerhört bra för bålstabiliteten för löpare. Men det här är lite extremt (jag kan hålla ställningen i två minuter):

Hälsoblogg