torsdag 15 mars 2012

Årets första cykeltur

Då blev det varmt plötsligt och jag beslöt mig för att testa den lokala cykelgruppen (med tävlingscyklister, triathleter, vanliga cykelentusiaster). Det blev en 50km kvällsrunda med tolv andra cyklister i stark vind. 50km är inte precis den distans jag själv skulle ha valt så här tidigt på året. Men det gick bra, förutom att jag är ovan att rida i grupp och att variera tempot. I en duathlon gäller det att hålla jämt tempo och på minste 10m avstånd från cyklisten framför. Min nya cykel fungerade alldeles utmärkt och kändes snabb trots att jag inte kunde använda aero-positionen av säkerhetsskäl (bromsarna sitter på det vanliga styret). Det tog runt 1:50, vilket inte är så pjåkigt med tanke på de många stoppskyltarna och stadstrafiken.

onsdag 14 mars 2012

Minimalistiska skor

Här är en video som visar hur man kan testa om man är redo att byta ut sina tjocksulade och högklackade skor (med 12mm höjdskillnad mellan häl och tå). Det krävs flexibilitet i fotleden, men inga extrema vinklar.

Själv gjorde jag bytet för drygt ett år sedan och jag ser ingen anledning att byta tillbaka.

söndag 11 mars 2012

Dieter

Vad som kanske är mest irriterande I dietdebatterna (LCHF mot low fat, t.ex.) är den dogmatiska tonen i argumentationen och det enkla resonerandet: fett är bra därför att det mättar bättre; kolhydrater är skadligt därför att det kan omvandlas till fett och höjer insulinnivån. Ett annat simpelt sätt att resonera utgår från att eftersom människa under sin utveckling bara ätit spannmål under en relativt kort tid, är det olämpligt som föda eftersom spannmål inte bidragit till evolutionen. Med den argumentationen kan man inte äta tomater heller, eftersom tomater bara fanns på den sydamerikanska kontinenten fram till kolonisationen.

Som Roger Lustig visar, är inte alla kolhydrater lika. Fruktos är det stora problemet som tillsats; fruktos i naturliga fibrer som i frukt utgör inte några problem, vanligen (jag skriver vanligen eftersom en överdriven fruktdiet för de flesta resulterar i fetma, vad som är överdriven är en annan fråga).

Här är ett annat sätt att betrakta dieten. Det egendomliga är att resultatet blir detsamma som Lustigs. Man undviker socktillsatser och industriell mat. Och Terry Wahls visar att man kan landa på liknande slutsatser med olika metoder.

Wahls utgår från vilka näringsämnen som kroppen behöver, snarare än vad som händer i levern. Det fungerar det också, och speciellt i hennes fall: hon lyckades tillfriskna från MS (vilket jag inte trodde var möjligt). Det är en otrolig historia.

Hälsoblogg