lördag 9 april 2011

Kari Martens

För de som inte känner till Kari Martens, en av de tuffaste idrottsmän jag känner till, här är en norsk artikel.

fredag 8 april 2011

Ge aldrig upp

Jag älskar den här videon. När allt är becksvart, reser hon sig upp och ger järnet:

torsdag 7 april 2011

Comrades träning

Även om jag aldrig kommer att springa en ultramarathon kan man lära sig saker av dem som gör det. Den här texten beskriver träningen för en tvåfaldig vinnare av det 89km långa loppet Comrades i Sydafrika. Det intressanta för mig är hur uppdelat den är på faser och hur mycket som är vila.

Det är ingen tvekan om att så långa lopp kräver en speciell träningsteknik. Men den säsongsbetonade träningen kan nog vara bra för många (speciellt för mig som känner mig lite trött och utsliten redan i början av april).

onsdag 6 april 2011

Marathonträning Hanson Style

Snabba fötter bloggen hade ett inlägg om alternativ maratonträning, som inte utgår från en gradvis uppbyggnad med en kulmination runt 32km tre veckor innan loppet. Här är en artikel som beskriver en av metoderna, Hanson Brothers i Michigan. En princip är att den längsta träningsdistansen är 16 miles (26km).

Hur är det möjligt? Jo, 26km följer dagen efter två dagar med ganska långa pass.

The other question they usually get is how running only 16 miles can prepare you for running a full marathon. "People say, ‘there’s no way I could run another 10 miles,’" says Kevin. This brings up the second main principle of their philosophy, that of residual training effect. According to Kevin, it takes 10 days for the benefits of a workout to appear in the body. "That’s why so many people quit a program in the first week." Extending this principle, it also means that when a Hansons-trained runner sets off on a 16-miler, there’s already three workouts’ worth of fatigue in their legs. "So it’s not like running the first 16 miles of a marathon, it’s more like the last," says Kevin.
Jag skulle tro att det går att anpassa till halvmaraton också.

tisdag 5 april 2011

Regnrunda

Jag sprang just 7km i regnet. Det var inte speciellt angenämt, men jag kunde verifiera att min vattentäta jacka och kompressionsbyxorna fungerar väl. I fjol deltog jag bara i en tävling där det regnade, men det var nog ren tur så det gäller att vara beredd.

Dessutom märkte jag att Tabata löparband sessionen igår hade gjort nytta. Jag hade mycket fart på benen, 100 steg/min. Min tabata var 14.5km/h (4:08 min/km) i 5 graders lutning, och det är nästan omöjligt att utföra med långsamma löparsteg. Farten är min målfart för 5k, så det kändes lovande: inget lopp som jag deltar i kommer att gå i uppförsbacke hela tiden.

måndag 4 april 2011

Knän och löpning

Det är inte första gången jag läst att löpning inte är skadligt för knäna, men det känns alltid skönt att läsa det i ännu en studie.
Hälsoblogg