lördag 23 april 2011

Boston Marathon rapporter

Jag kommer aldrig att springa Boston Marathon, speciellt inte efter införandet av de nya kvalificeringsreglerna. Men det är kul att läsa om. Här är två rapporter från bloggare som genomförde loppet.

http://www.runblogger.com/2011/04/race-report-2011-boston-marathon.html
http://www.snabbafotter.se/2011/04/21/mitt-boston-marathon-2011/

Man kan lära sig mycket av deras rapporter (t.ex. faran av att dricka för mycket under ett lopp).

fredag 22 april 2011

Grete Waitz

Här är en välskriven artikel om Grete Waitz som gick bort i veckan.

torsdag 21 april 2011

Desiree Davila

För några dar sedan skrev jag om Hanson brödernas träningssystem. Desiree Davila som kom tvåa i Boston Marathon i måndags tränar med dem, och det fungerar tydligen.

Här är en artikel om Davila med en videointervju.

Hon hade en oerhörd disciplin och bestämde sig för att köra 5:30 fart (3:25 min/km), för att det inte skulle gå för långsamt (de säger att hon inte spurtar så väl). Hon brydde sig inte när tempot gick upp ibland. Uppgörelsen de sista kilometrarna var helt oerhört. Vinnaren Caroline Kilel kollapsade på mållinjen.

Den fjärde videon innehåller en intervju med en av hennes tränare Keith Hanson.

onsdag 20 april 2011

Världens bästa övningar

I New York Times i helgen fanns en artikel om träning. Frågan ställdes: vilken är den mest effektiva övning (underförstått för allmänt välmående). Bland svaren fanns enkla övningar som inte kräver någon utrustning som burpees och squats. Och så har vi H.I.T., High Intensity Training, då man jobbar järnet med olika moment under kortare perioder.

Svaren låter som en definition av CrossFit, och mina löparresultat i år visar (inte bevisar) att det går att springa relativt fort utan att träna så speciellt mycket löpning.

Så jag fortsätter med min kombination av traditionell löparträning, med högst 40km löpning per vecka och CrossFit.

tisdag 19 april 2011

Ryan Hall

Ryan Hall slutade fyra i året Boston Marathon. Han var glad efteråt och i intervjun sa han något som lät egendomligt, nästan chockerande, men mycket intressant, han sa ungefär jag vill tillbaka till 5k och 10k distanserna för jag är nyfiken på hur snabbt jag kan springa. Detta sa han trots att hans maratontempo var fullkomligt hisnande 2:57.5 per km.

Men det är just vad jag tänkte göra också i veckan. Tillbaka till snabba övningar inför nästa halvmara om tre veckor.

måndag 18 april 2011

Årets andra halvmara

1:45 på halvmaran idag; inte så illa med tanke på att det bara är april. Det kändes inte speciellt jobbigt förutom en viss trötthet i lår och vader, men 17 minuter bättre än samma tävling i fjol. Medelpulsen var 10 slag per minut högre än i fjol, vilket kanske betyder att jag inte var i så mycket bättre men kan tolerera mer smärta. Det är helt klart vad jag behöver göra inför nästa tävling: träna hårdare.

söndag 17 april 2011

En soffpotatis i Boston

Här är ett inspirerande blogginlägg om en soffpotatis som för fyra år sedan bestämde sig för att förändra sitt liv och kvalificera sig för Boston. Han springer loppet nu på måndag.
Hälsoblogg