lördag 19 februari 2011

Knäträning

I DN idag finns det en bra artikel om knäträning för unga kvinnliga fotbollspelare. Jag var helt övertygad att den här typen av övningar var standard sedan länge. Men det är bra att det sker nu.

Jag lyckades inte ladda ner övningarna, länken fungerade inte (uppdatering söndag: nu finns de tillgängliga), men från bilderna verkar det vara helt vanliga övningar som löpare gör regelbundet och inga komplicerade övningar med tyngder: lunges (bild 1), balansövningar på ett ben (bild 2) och sidoplank med benlyft (på DN:s förstasida). Jag antar att knäböj (squats) ingår, åtminstone med två ben på marken.

På bild 1 når flera knän ut över foten. Det verkar vara stor enighet bland tränare och läkare att det kan vara skadligt, då knäleden belastas på ett onaturligt sätt. Jag har inte hittat någon trovärdig källa som motsäger det. Jag skulle inte göra övningen så, om jag inte visste det var helt ofarligt.Här är gående lunge med tyngder:


How to Do Walking Lunges -- powered by http://www.livestrong.com

Träningsbloggar

5 kommentarer:

 1. Hallå! I höstas påbörjade jag en topplista med Sveriges alla hälsobloggar. Nu närmar vi oss 600 st men där är fortfarande en hel del som saknas. Eftersom du skriver om hälsa så vore det kul om du ville vara med :) http://www.halsoartiklar.se/bloggar/

  SvaraRadera
 2. Angående studien så läste jag om den förra året och tipsade min klubb. Därefter glömde jag tyvärr bort den eftersom det saknades bilder. Nu kunde jag ladda ner dem från DN och jag måste säga att det är oerhört enkla övningar i stil med de jag fick efter min korsbandsskada. Däremot så är där aldrig (!) någon som har påpekat att utfallsstegen är felaktiga och jag tvivlar på att särskilt många är medvetna om det. Har du möjligtvis någon källa man kan hänvisa till, utöver videon ovanför?

  SvaraRadera
 3. Hej Stefan och tack för kommentaren!

  Jag har inte sett några riktiga studier, men på ett av de främsta sjukhusen i USA, Mayo Clinic i Minnesota, varnar de för för stort utfall: http://www.mayoclinic.com/health/lunge/MM00723

  Men det är möjligt att det varningen rör sig om en myt som aldrig har testats: flickorna i artikeln har ju inte haft några skador. Men jag tar hellre det säkra för det osäkra.

  Jag ska kolla in din sajt.

  SvaraRadera
 4. Om man biomekaniskt räknar på det ökar skjuvkraften väldigt mycket på knät när man går över tårna, vilket kan leda till att man får ont och att du kan skada knät om du gör det ofta och inte är tillräckligt stark i låret.

  SvaraRadera
 5. Tack för kommentaren! Jag är nyfiken på hur farligt det är om man inte har några knäproblem och är vältränad. Jag letade i forskningslitteraturen i ett senare inlägg: http://springfortare.blogspot.com/2011/02/knatraning-2.html

  SvaraRadera

Hälsoblogg