lördag 14 maj 2011

Skadeförebyggning

Jag har inte känt av några skador på länge, trots en mycket intensiv vår. Jag tror att det beror på kombinationen av CrossFit träning och att jag inte springer för långt och intensivt, 21km som mest. Jag har också börjat stretcha mer.

Men här är en fin artikel om skadeförebyggning med en mängd utmärkta övningar direkt avsedda för löpare.

torsdag 12 maj 2011

Löparform

Här är en utmärkt artikel om löparform av Pete Larson. Inlägget citerar överaskande kommantarer från en Asics anställd, som inte verkar förstå diskussionerna i löparvärlden just nu.

tisdag 10 maj 2011

Indianapolis Mini Marathon

Jag har sentimentala skäl att springa Indianapolis Mini Marathon: det var den första halvmaran jag sprang för elva år sedan på den otroliga tiden 2:35. Året därpå gick det betydligt fortare, en dryg halvtimme och sedan bättre för varje år tills jag tog några års uppehåll när barnen kom.

Det är inget speciellt inressant lopp med ett undantag, man springer ett varv runt Indy 500 racerbanan som är ungefär 3km. På den drygt 100-åriga banan finns en meter belagd med tegelsten som minne (tydligen var hela beläggningen sådan från början). Där satt de i år ut en kamera och filmade alla som passerade. Man kan söka bib nummer och få sin egen sekund av odödlighet. Segraren Ridouane Harroufi har nummer 31 (mitt är 16890).

Det är intressant och skillnaden i löpstil från eliten till de som promenerar banan. I början finns det inga som faller på knä och kysser stenbeläggningen.

måndag 9 maj 2011

Cykling som återhämtning

Jag hade bestämt mig för att ta en ledig dag efter halvmaran, men vädret var kanon så jag kunde inte låta bli cykeln. Det blev bara två mil men bitvis i 30km/h-fart, utan att jag kände av mina värkande lårmuskler. Cykel är verkligen ett lysande komplement till löpningen. Man kan hålla flåset uppe men använder delvis andra muskler och belastar knäna betyldigt mindre. Jag mådde faktiskt bättre efter cykelturnen. Blodcirculationen till de trötta musklerna måste ha ökat. Imorgon blir det dock någon form av löpning.

söndag 8 maj 2011

Halvmara PR

Det blev PR på halvmaran i Indianapolis men inte med mycket. Det nya rekordet är 1:42:47. Jag hade hoppats gå under 1:40 och tempot låg rätt fram till 10k, men sen tröttnade jag. Vädret var perfekt, runt 12 grader och inget regn eller vind.

Men trots den fina startgruppen C (från A-X), blir det mycket folk även långt fram om det totala antalet är 35 000 löpare (det blir mer än tusen per startgrupp). Så jag var tvungen att byta fil flera gånger. De bästa tillfällena för PR är de mindre loppen. Mina återstående halvaror i år äger rum under betydligt sämre förhllanden, så det här var nog mitt sista PR i år för halvmaran. Båda loppen (i Michigan och Seattle) är långt ifrån flacka och äger rum när det är betydligt varmare. Men jag koncentrerar mig på kortare och duathlon de närmaste månaderna. Precis som Ryan Hall. Men målet är först 20:30 för 5k, inte under 4 minuter för 1600m.
Hälsoblogg