lördag 4 juni 2011

Maraton prep

Här är fina råd från Lewis G. Maharam, läkaren för Rock'n'Roll Marathon serien som turnerar runt i USA. Jag har aldrig hört att salt serverats tidigare vid en tävling, men det är en bra idé och grundat i forskning.

http://bcove.me/c73n65o8

fredag 3 juni 2011

Ultramarathon godis

Efter en 15km runda igår känner jag mig lite trött idag. Men allt är relativt. Jag vet inte vad det är med ultramarathons, men jag är fascinerad:

torsdag 2 juni 2011

Comrades igen

Jag är mycket fascinerad av Comrades Marathon. På årets resultatlista kan man se videos från loppet. Efter reklamen kan man välja kameraposition och väljer man Course Video kan man få se hela loppet snabbspolat, filmat från en motorcykel eller en bil.Tyvärr är det nog inte möjligt att delta: det skulle kräva intensiva långpass mitt i vintern.

onsdag 1 juni 2011

Comrades Marathon

Jag såg just att Jonas Buud kom fyra i Comrades Marathon i Sydafrika med tiden 5:42. Det verkar inget vidare om man inte vet att Comrades är runt 89km, alltså mer än en dubbelmaraton. Han var den ende icke-afrikanen bland de tio bästa männen.

Helt otroligt.

Här är en avsnitt ett av ett serie från Runner's World om Comrades. Deras "Chief Running Officer" Bart Yasso, en mycket erfaren och tidigare snabb löpare, fick TBE (hjärninflammation) och med det ledproblem. Han forsätter dock att springa, marathons på typ 4:30 och sedan loppet som han aldrig hann med innan han blev sjuk.

Videoserien i sju avsnitt är oerhört inspirerande (kanske nr. 4, är det enda man kan skippa):

tisdag 31 maj 2011

Crossfit endurance

Det blir inte mycket CrossFit med löpartävlingssäsongen i full gång och då den första duathlontävlingen närmar sig med stormsteg. Men det blir regelbundna dips och pullups, ofta efter ett löppass.

Här är en artikel om CrossFit för triathlon. Övningarna är både enkla och mycket avancerade: jag kan inte göra en enda muscle up, t.ex., trots att jag har tränat ett bra tag.

Men det är det en intressant läsning i alla fall.

4s

Jag sprang en 5k 4 sekunder över PR idag. Inte illa, men jag hade räknat med ett bättre resultat eftersom jag tränat hårda intervaller. Men det är klart, förbättringen sker inte över ett par veckor. Jag är för otålig. Dessutom var förberedelserna inte perfekta: jag tog en lång cykeltur dan innan.

Så jag borde inte vara missnöjd med min näst snabbaste tid genom tiderna. Dessutom blev jag trea i min åldersgrupp.

söndag 29 maj 2011

Skrämmande databas

Inget resultat kan hållas hemligt längre.

Jag upptäckte just en databas som samlar på tävlingsresultat från hela världen. I vissa fall går resultaten tillbaka till 80-talet.

Alla lopp finns inte med, men de stora gör det (även de i Sverige) och även ett urval av mindre, lokala lopp. I min förteckning finns en tävling, Stockholm Marathon 2002, som jag helst vill glömma, men även lopp jag är stolt över som för två år sedan då jag tävlade efter att ha tillbringat flera månader i rehab efter en olycka. Jag gillar att se min utveckling från 2:35 på halvmaran 2000 till 1:42 i år.

För att få bort resultaten från internet måste man bli medlem. Då kan man ändra sitt namn till något anonymt om inte vill skylta med sina bedrifter. Men jag behåller mitt rätta namn.
Hälsoblogg