tisdag 17 maj 2011

Vätskebalans

I DN idag fanns en artikel som diskuterade faran med att springa längre lopp otränad. Trots många negativa läsarkommentarer till artikeln är den riktigt bra, om än kort, och det är tack vare användandet av ett ord, "vätskebalans" istället för det vanligare förekommande "vätskebrist". Många har gett rådet att dricka så mycket som möjligt före och under ett lopp.

För en halvmaraton blir vätskebrist knappast ett problem, eftersom distansen är så kort. Under normala förhållanden, alltså inte 30 grader i skuggan eller extremt hög luftfuktighet, räcker det med att dricka när man är törstig. Och det gäller en maraton också för de flesta. Och enligt en studie, även en ultramaraton.

Hyponatremia, när blodsaltskoncentration går ner för mycket kan vara farligt, till och med dödligt. Det gör att cellerna sväller och det är speciellt farligt för hjärnan eftersom det inte finns något utrymme för utvidgning.

En annan studie visar att ersätta att den vätska man förlorar under ett lopp inte är speciellt bra för kroppen.

Till sist ett inlägg om den utmattning som kan komma vid saltbrist (jag har aldrig känt den, men å andra sidan aldrig sprungit så långt). Men också hur lätt man kan åtgärda den.

1 kommentar:

  1. Jag håller med, känner mig inte särskilt orolig för att lida brist på vätska under loppet. Tycker också att kommentarerna till artikeln är rätt fåniga. Lycka till med din träning och dina lopp.

    SvaraRadera

Hälsoblogg