lördag 2 april 2011

Salazar igen

Det här är en intressant artikel om Alberto Salazar. Han porträtteras inte helt fördelaktigt, men beskrivningen av hans metoder är korrekta såvitt jag förstår.

fredag 1 april 2011

Barfotalöpning

För de som inte testat barfotalöpning, här finns en bra introduktion.

Jag gör det mycket sällan för jag känner att min löpning med skor är ligger nära det naturliga steget utan hälnedsättning, men det känns bra att ta ett pass i månaden eller så.

Det viktigaste är att börja mycket lugnt, kanske bara några hundra meter första gången, och vara försiktig med underlaget. Ett löparband är perfekt, om själva bandet inte blir för varmt.

torsdag 31 mars 2011

Träning och oträning

Om det ska vara någon mening med att träna måste man ha en viss intensitet, annars är det ett slöseri med tiden (om man inte tränar utestlutande för att umgås med andra, förstås). Här är en intressant norsk artikel om hård tränings påverkan på telomererna (kromosomernas ändar) och hur det kan fördröja åldrandet. Det finns också en intressant länk till en artikel om Sverre i Trondheim, en 78-åring som kör hårt.

onsdag 30 mars 2011

Vätskebalans under tävling

Hur mycket ska man dricka under ett lopp? Standardsvaret har varit, väg Dig före och efter loppet eller träningspasset och använd skillnaden för att bestämma hur mycket vätska Du behöver dricka nästa gång (om man antar att vädret är detsamma).

Det kanske inte behövs. Här finns ett referat till en vetenskaplig studie av Timothy Noakes som säger att man inte förlorar kroppsvätska under i alla fall en halvmara och om man förlorar någon så är det inte farligt för kroppen. Det är bättre än att saltkoncentrationen blodet går ner.

Drick när Du är törstig är slutsatsen.

Noakes blev känd som den som uppmärksammade Exercise Associated Hyponatremia, d.v.s. ett livshotande tillstånd där variationen det osmotiska trycket i cellerna p.g.a. för mycket vattenintag kan orsaka hjärnsvällning. Här är en artikel som beskriver ett fall där det kunde ha gått riktigt illa.

tisdag 29 mars 2011

Muscle up

Jag visste inte att det fanns något som hetta slow muscle up. Men nu vet jag, och det är betydligt svårare än i normal hastighet (som jag inte klarar överhuvudtaget).

Bara för några dar sedan funderade jag på att skaffa ringar till barnens klätterställning. Musicle ups kan bli ett bra sommarprojekt.

Mannen i videon är bortåt 70 år gammal.

måndag 28 mars 2011

Tim Ferriss

Jag har en utpräglad misstro mot karismatiska motivationsföreläsare, speciellt amerikanska, som vet precis hur världen fungerar och hur man på ett enklelt sätt skapar ett perfekt liv. (Det är bara att köpa boken.)

Tim Ferriss är ett intressant fall. Å ena sidan är vissa av hans utlåtanden sanslösa, se exempel i dagens New York Times som även innehåller en fin överblick av hans nya bok. Men han skiljer sig från mängden. Det finns substans i mycket vad han säger. Och han kan vissa saker väl, på världsnivå t.o.m., tango, t.ex. Här är ett litet tal han höll för några år sedan. Hans råd beträffande simning överensstämmer väl med vad triathleter anser, men "riktiga" simmare håller inte riktigt med. Men för triathleter gäller det att spara på benen och använda de stora ryggmusklerna. Man kan inte vara dödstrött efter det första momentet av en tävling. Tävlingssimmare å andra sidan tävlar sällan inte i längre lopp än 400m (men ibland även 800 och 1500) och där räknas varenda tiondels sekund.

Men bortsett från vad man tycker om Ferriss är det ett intressant föredrag (som inte har något med löpning att göra).

söndag 27 mars 2011

Alberto Salazar

Alberto Salazar är en otrolig löpare och coach. Nu jobbar han med de bästa amerikanska långdistanslöparna för Nikes team i Oregon. Han har originella idéer och tvekar inte att lägga om stilen på dem han tränar. Här är en audiointervju gjord för ett par veckor sedan.

Den är lång och har väl många anekdoter om löpare som i alla fall jag inte hört talas om, men det är värdefullt att höra historier från den som vann tre New York marathons i rad i början av 80-talet.

Han betonar hur viktigt det är att vila efter hårda lopp (något som han knappast gjorde själv) och lägga av för dan om det gör ont, och därmed få en längre professionell karriär.

Salazar berättar också om jobbet för att förbättra Lance Armstrongs löpning. Mycket underhållande.

Intervjun finns som mp3 fil så den kan laddas hem och lyssnas på under ett träningspass kanske.
Hälsoblogg