lördag 21 juli 2012

Lisa Nordén

I dagens DN finns det en kort, men mycket informativ intervju med triathleten Lisa Nordén. Hon förklarar hur tuff den olympiska distansen är och hur mycket taktiken spelar roll.

Hennes enorma skicklighet visade hon i fjol när hon vann den stjärnspäckade Hy-Vee tävlingen. I den här typen av triathlon gäller det inte bara att ligga tätt bakom någon i simningen, den är även tillåtet i IronMan-distansen, utan även på cykeln (i IronMan och kortare triathlontävlingar för oss amatörer måste man ligga på flera cykellängders avstånd bakom den framförvarande av säkerhetsskäl). Cyklingen blir taktisk och spännande som ett bergspass i Tour de France.

Det stora intresset för IronMan distansen har gjort att många uppfattar den olympiska distansen som sprintartad. Men 1500m/40km/10km är ingen vanliga sprint och tar knappt 2 timmar beroende på hur banan ser ut. Det är ungefär som ett marathonlopp tidsmässigt.

Intensiteten och taktiken gör att det är en öppen historia vem som kommer att vinna i London. Jag tror mig veta att Michael Phelps och Ryan Lochte kommer att ta medaljer i simning. Men i damernas triathlon? Ingen aning. Lisa har definitivt chansen.

Banan verkar vacker i alla fall.

2 kommentarer:

  1. Sätter en femma på att herrvinnaren heter Brownlee i efternamn i alla fall!

    SvaraRadera
  2. eller Gomez. Du har rätt förstås och jag lade till "damernas triathlon" i mitt inlägg.

    SvaraRadera

Hälsoblogg