måndag 5 december 2011

Colting om föräldraskap

Jonas Colting twittrade några salvor om barn och föräldraskap idag, kommentarer som är värda att följas upp med mer än 250 tecken. Jag menar inte kommentaren "Barn tråkar ut mig på 14 sekunder. Det är som att prata med en Alzheimerssjuk, repeat var god skölj", med den vill han bara provocera, förstås, men det betyder inte att han har i grunden fel, som "För helvete, är hela vårt samhälle uppbyggt som en curlingbana för barnen?"

Men framför allt var det kommentaren

Inte undra på att nästan alla småbarnsföräldrar är tjocka, socker är enda trösten i ***löst tråkig hem-o-skola tillvaro.

som fångade mitt intresse.

Sockerknaprandet är verkligen ett problem. Vid varje födelsedagkalas, föräldramöte, eller annan social aktivitet bjuds det på socker, ofta i flytande form, inte bara som läsk utan än värre, som juice. Juicer har fått en slags godkäntstämpel som hälsosamma tack vare att de innehåller några mg vitaminer, trots att kolhydratnivåerna är lika höga som i Cola.

Barn antas älska skräpmat: mac&cheese, pizza, hamburgare, pommes frites. Det är sant, det gör många, men de utvecklar inte en hälsosamma smak genom att bara erbjudas samma typ av mat vid varje party eller på varje barnmatsedel.

Vad som är värre – och som sammanfogar Coltings olika anti-barn tirader – är barnfokuseringen även när den i grunden är bra. Ett talande exempel, men långt ifrån det enda jag sett: Under min dotters simträning 2-4 gånger i veckan sitter en överväldigande majoritet av de övriga föräldrarna på läktaren och tittar på eller läser tidningen istället för att själva simma eller träna på andra sätt. Vem vet, de kanske tar sig en löparrunda senare på kvällen, men jag tror absolut inte det gäller alla.

De missar ett fantastiskt tillfälle att dela en aktivitet med sina barn och att vara förebilder för en hälsosam livsstil. De kanske inte känner sig tillräckligt snabba? Men klockan 17:00 är poolen inte befolkad av olympiska simmare precis, utan vattengympare, barn och amatörer. (De skulle vara där klockan 06:00 när några deltagare i de olympiska uttagningarna finns i vattnet.)

Min 3-åring vill bli löpare som pappa (samt brandman, förstås). Det är inte något som någon intalat honom, det har han sett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hälsoblogg