tisdag 16 oktober 2012

Inte bara Armstrong

De följande två artiklarna publicerades samma dag: ett reportage i New York Times om löparen och doparen Christian Hesch och ett mea culpa i Competitor brev av fuskaren själv.

Det är en tragisk historia. Hesch började dopa sig för att komma i form efter skador och kunde lätt få tag på EPO i Mexico. Till skillnad från cykelsporten, inom löpningen – i alla fall på hans nivå, den närmast under den absoluta eliten – har det tydligen förekommit få dopingtester; men det fanns å andra sidan ingen press från lagledare och lagkamrater att dopa sig (tvärtom: det var en lagkamrat som anmälde honom). Det var inga stora rikedomar han tillskansade sig, något mer än existensminimum. Men han förlorade allt.

Trots Heschs fusk måste jag beundra hans mod att erkänna, till skillnad från Lance Armstrongs vidriga utfall mot de som vittnat och gör att hans legendariska status kommer att totalt vittra sönder inom några få månader. Hesch har visat hur det kan gå till och hur lätt det är att fuska. Det ska han ha en eloge för.

Uppdatering den 16/10: Det här inlägget publicerades idag. Jag tyckte visserligen det var konstigt att två artiklar publicerades i samma ämne på samma dag, men det visar sig att det var Hesch själv som höll i de publicistiska trådarna. Det verkar inte spela så stor roll för sanningshalten i historien – och Hesch' rykte är redan förstört – men det är förödande för skribenten Stephen Kasica som framstår både som en marionett och manipulator, och helt opålitlig.

Idag verkar sporten vara renare, men dock farlig. Den här redogörelsen av Michael Barry, f.d. pro-cyklist och dopare, visar att sporten är extremt farlig, farligare än Formel 1, enligt Barry och har inte blivit säkrare de senaste åren. Det är tragiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hälsoblogg