lördag 7 juli 2012

Engelsk mil

I en av mina favorit podcasts Marathontalk, ställer programledarna alltid frågan till sina gäster: Om Du hade sex månader av intensivträning för en engelsk mil (1,61km), vad skulle tiden bli. Det verkar vara en mycket hypotetisk fråga för de flesta långdistanslöparna och svaren varierar med ålder och inriktning från under 4 minuter till 8.

Nu vet jag vad min tid är, i ett gatlopp som gick i 38 graders värme: 6:07. När jag matade in min senaste 5km tävlingstid i McMillan-kalkylatorn fick jag svaret 6:10. Under de förutsättningarna får man var nöjd med den faktiska tiden. Dessutom springer jag snabbare på morgonen än 18:45. Pulsen kom gick bara upp till 191, 10 slag under max. Det är ungefär vad jag kommer upp i vid ett 5km lopp.

Men om jag kunde koncentrera mig på distansen under några månader och inte som nu måste hålla cyklingen och simningen igång skulle jag nog kunna komma ner en bra bit. Men skaderisken skulle öka betydligt.

4 kommentarer:

 1. En nyfiken fråga:

  var sprang du du ditt engelska mil-lopp?

  SvaraRadera
 2. I Toledo, Ohio där jag bor. Men trots att de säger att det är "America's Distance", http://bringbackthemile.com/home , så det inte vanligt med såna tävlingar på asfalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att det inte finns några mile-lopp i Sverige, skulle vara roligt att testa. Det är en bra distans både för oss som tränar, de som inte tränar men ändå vill testa och springa ett lopp och som folkfest rent allmänt.

   Men man får väl försöka tajma ett USA-besök med ett lämpligt lopp!

   Radera
 3. Det känns lite tomt efteråt dock: när man är van med lopp som tar runt 20 minuter (för den kortaste distansen) upp till fyra timmar känns 6 minuter som ett ögonblick. Och även om man kör för fullt tar det bara någon minut att återhämta sig.

  SvaraRadera

Hälsoblogg