lördag 22 december 2012

Investering för cykeln

Jag har insett länge att jag måste träna cykel mer och effektivare. I flera år har jag varit övertygad om att en effektmätare (power meter) är den rätta vägen. Problemet har bara varit att de vanliga lösningarna (ett nytt bakhjulsnav med sensor eller vevarm eller pedaler med sensor) kostar som en halv (hyfsat bra) triathloncykel, runt $1000 som billigaste alternativ. Det har varit uteslutet att köpa med enda fördelen att kunna avläsa ytterligare ett värde.

Men jag blev nu övertygad om att det finns helt acceptabla lösningar. En är den nya sensorn inRide för Kenetics-trainers och en annan är TrainerRoad, en sajt som kopplas till datorn via ANT+. Kostnad för den första $200 och för den andra $10 per månad. Nackdel med den första: man måste ha en iPad eller iPhone av den senaste generationen (eftersom de använder Bluetooth 4.0) och det har jag inte, kostnad $120-700. Nackdel med den andra: man måste köpa en Garmin eller någon annan hastighets/kadens-mätare som använder ANT+, kostnad $35 (plus betala $10 per månad).

Båda använder den mycket exakta hastighets-effekt korrelationen för Keneticstrainers: den är så väl kalibrerad och oberoende av temperaturvariationer att den finns en enkel korrelation mellan hastighet och effekt. Nackdelen förstås är att man inte kan använda den ute på vägen.

Det blev TrainerRoad, det blir billigast i längden: jag kan säga upp servicen under sommaren då jag ändå cyklar utomhus. Dessutom kommer det säkert någon ny lösning inom ett par år. Hastighetssensorn beräknar även distans när jag cyklar inne och överför den direkt till GarminConect, något jag saknat hittills. TrainerRoad kommer även med träningsprogram. Jag testade den idag utan effektmätning, bara med pulsmätning, och programmen verkar oerhört bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hälsoblogg