söndag 27 februari 2011

Sportsdrycker

Det här ämnet är inte så viktigt för mig eftersom jag inte springer marathons, men det är intressant i alla fall (och vid en olympisk duathlon eller triathlon är det nödvändigt att konsumera energi). Vid en halvmara är det inte brist på glukos (druvsocker) i blodet som är det stora problemet.

Här är två artiklar som bygger på nyligen utförd forskning som säger i princip samma sak, men betonar olika aspekter.

Under träning gäller inte den vanliga träningsläran. Kroppen behöver enkla sockerarter (monosackarider), komplicerade, sådana som finns i grönsaker, t.ex., är nödvändiga, men inte under löpning. En kombination av två olika enkla kolhydrater tillsammans visar sig förbättra effekten tack vare de använder två skilda proteiner för transporten till musklerna: glukos och fruktos (fruktsocker). Lägg där till kaffein som ökar sockerupptagningen i blodet. Slutsatsen är störande, minst sagt: Läsk är en utmärkt sportsdryck (och vanlig sportsdryck är förstås utspädd läsk med eller utan kaffein).

http://running.competitor.com/2011/02/nutrition/the-myth-of-sustained-energy_22298?utm_source=HPmarquee&utm_medium=running

http://www.drmirkin.com/public/ezine013011.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hälsoblogg