lördag 25 augusti 2012

Magill och Marathon

Running Times redaktören Jonathan Beverly skrev en artikel för några år sedan om att Marathondistans inte är lämplig för alla löpare. Men också att det är svårt att bli tagen på allvar om man inte springer marathons.

Nu är det dags för en legendarisk löpare i min åldersgrupp, Pete Magill, 51, för marathondebut. Även för honom som sprungit 5k under 15 minuter vid 49-års ålder har han inte betraktats som en riktig löpare av somliga. Som han uttrycker det i artikeln:
I could give you an idealistic answer about climbing every mountain. But the truth is, after six national masters cross country titles, and numerous American age-group records, I get tired of people suggesting I’m not a real distance runner because I haven’t run a marathon. The chairman of U.S. Masters Long Distance Running holds this belief. Even the magazine I write for, Running Times—maybe you’ve heard of it?—last year didn’t include me in its age-group rankings, even though I had the fastest 50-plus 5K and 10K times ever for an American in the age division. I consider it my duty to show we 5K/10K and cross country runners can run marathons if we choose to. 
I’m really tired of my neighbor, who’s run 5:30 or 6:00 for the marathon, telling me that if I trained harder I could do marathons.
En annan medeldistanslöpare som visade att det går att springa en mara på bra tid är Lauren Fleshman. Det är en intressant läsning.

För den som inte springer låter det mer imponerande att kunna springa en marathon på 5 timmar jämfört med en 5k på under 20 minuter. Det är inte sant, i alla fall inte för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hälsoblogg