måndag 18 juli 2011

CrossFit återigen

Igår fick Mats frågan om hur effektivt CrossFit är. Han gav ett bra svar. Det finns fördelar, men det kan vara farligt om man inte vet vad man gör eller tränar för hårt i början, precis som mycket annat, inte minst inom löpningen (barfotalöpning, maratonträning). Jag undrar dock var han får skaderisken 80% ifrån. Men det finns verkliga risker. Som det står i Wikipedia:

A United States Navy sailor, who had suffered injuries while performing a CrossFit workout on Dec 11, 2005, at Manassas World Gym in Manassas, VA under the supervision of an uncertified trainer, claimed that CrossFit poses an elevated risk of rhabdomyolysis. He successfully sued his trainers and was awarded $300,000 in damages. According to Dr. Stuart McGill, a professor of spine biomechanics at the University of Waterloo, the risk of injury from some CrossFit exercises outweighs their benefits when they are performed with poor form in timed workouts. He added there are similar risks in other exercise programs but noted that CrossFit's online community enables athletes to follow the program without proper guidance, increasing the risk.

Rhabdomyolysis är en verklig risk om man tränar för intensivt, men det varnar man för ständigt inom CrossFit, och om man ytligt lär sig övningarna från Youtube finns det ytterligare risker att skada sig.

Jag har bara en synpunkt på Mats svar: beträffande besattheten, "kultkänslan", hos de aktiva. Jag tror det har att göra med att tränings- (och tävings-) formen skiljer sig så markant från annan träning och ifrågasätter grundläggande tidigare sanningar. Ta ett exempel från ett annat område: Fråga en förälder till ett barn i Montessori- eller Waldorfskola, och Du får säkert ett liknande svar som från en inbiten CrossFitter. De skolformerna är så helt annorlunda än den vanliga skolan, ooh föräldrarna är helt övertygade om att deras skola är överlägset bättre.

CrossFit påstår att det är bättre att jobba intensivt med ett stort antal övningar. Det räcker inte med styrka eller kondition, utan en kombination av dessa och dessutom precision. Det är inte en vanlig workout vid ett gym, eller ens aerobics.

De många övningarna bygger ofta på skicklighet. Det ger en oerhörd känsla att klara en ny övning. Den som har en Facebookvän som just ha klarat något nytt känner igen detta: Bara att gå från att klara pullups och dips till att en dag kunna göra en muscle-up ger en stolthet som liknar den att springa ett maratonlopp för första gången (jag kan inte göra en enda muscle-up). Eller ta något så enkelt som hopprep: CrossFit-versionen är "double unders" dvs dubbelhopp, två varv med repet för varje hopp. Det är mycket svårt, speciellt efter att ha gjort någon annan övning. Alla CrossFitters, även min favorit Mikko Salo som vann CrossFit Games 2009, har svårigheter med något delmoment (i hans fall var det repklättringen 2010) och det ger en känsla av samhörighet inom gruppen: de är alla i samma båt. Kvinnor och män gör precis samma övningar, bara med olika vikter.

Skickligheten betonas genom att experter anlitas. Det finns ett nära samarbete med styrkelyftare, tyngdlyftare, olympiska roddare, Pose-löpningens skapare Nicholas Romanov, gymnaster och även sjukgymnaster (som den här underbara bloggen mobilitywod om stretching), som betonar de tekniska aspekterna, ofta genom videos på CrossFit Journal (som tyvärr inte är gratis, även om vissa artiklar och videos är det). Om man nu försöker lära sig något om CrossFit genom internet, p.g.a. brist på instruktörer och box (enligt CrossFit jargon heter det inte gym utan box), så är CrossFit Journal bättre än slumpmässiga Youtube videos.

Till detta kommer sen kosten, vilket ger en helhet som bidrar till "kultkänslan". CrossFit betonar att man ska äta väl, strunta i socker och vitt bröd och skräpmat. Paleodieten förespråkas av många: dvs en diet som utgår från enkla naturliga råvaror: grönsaker, nötter, frukt, kött, fisk, gärna med vatten som dryck, men ingen alkohol. Om det är den bästa dieten i världen återstår att se, men jag förstår inte hur den kan vara skadlig för någon.

Jag är ingen riktig CrossFitter, men jag gör många övningen som inspirerats av CrossFit, inte minst metcon-övningar, alltså intensiva cardioövningar: box jumps, hopprep, burpees, men också pullups, squats och roddmaskin. Och jag har sett hur oerhört väl det fungerat, både för andra och för mig själv.

CrossFit kan vara extrement och även farligt, men behöver inte vara det.

Jag har tidigare kommenterat den här artikeln. Den nämner inte CrossFit, men den beskriver filosofin (H.I.T., High Intensity interval Training) och med ett vetenskapligt förhållningssätt (och inte påverkat av det kommersiella CrossFit-bolaget) och de enorma fördelarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hälsoblogg