måndag 13 juni 2011

Kräkas under träning

I dagens Maratonblogg finns en fråga om att ta ut sig: "Måste man rentav kräkas av ansträngning?"

Svaret är nej.

Vid nästan varje 5k tävling jag deltagit i har jag sett någon som spyr vid vägkänten mot slutet Inom CrossFit-världen anses det vara tufft att köra tills man "lägger en pizza". Det finns t.o.m. t-shirts där det står "Have you met Pukie yet?" eller "Det är inte bara fotomodeller som kräks längre", underförstått, en riktig CrossFitter bör ha tränat så hårt att Pukie har uppenbarat sig.

Men det är inte bra att kräkas. Den här välunderbyggda artikeln från just en CrossFit sajt beskriver väl de i vissa fall kroniska problem som kräkningar kan resultera i. Några några kommentarer från texten:

Damage of the lower esophageal sphincter muscle leads to reflux and consistent irritation of the esophagus leads to at least inflammation and at worst esophageal ulcers.

These symptoms can be severely and even critically compounded when hot weather and dehydration are thrown into the mix.

Om man vill lära sig att ta ut sig är många korta intervaller utmärkta, och backar förstås. Min favorit bland CrossFit Endurance övningarna är fortfarande "Löparband Tabata".

Men det är utan tvekan så att träning och tävling är en svår balansgång mellan att jobba tillräckligt hårt, men inte så hårt att man skadar sig: alltså springa så hårt man nästan spyr men inte gå över gränsen.

Inom CrossFit finns även en risk för livshotande skador, framför allt genom rhabdomyolysis, då muskelfibrer bryts ner och hamnar i blodomloppet och kräver dialys. Men det är en annan historia. Här finns en utmärkt artikel som varnar för följderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hälsoblogg